“Fantasztikus mű, zeneileg hibátlan” – Győrben az Elisabeth musical

2019 december 11. szerda, 9:02

Forgács Péter állítja színpadra Lévay Szilveszter és Michael Kunze Elisabteh című, ma már kultikus musicaljét. A premiert december 14-én tartják a Győri Nemzeti Színházban. A rendező a Deszkavíziónak mesélt a készülő előadásról. Lapszemle.

Forgács Péter a Deszkavíziónak elmondta, hogy 1996-tól az előadás egyik főszerepet játszotta a Budapesten az Operettszínházban (Luigi Luchenit, Elisabeth gyilkosát – A szerk).

Fotó: Győri Nemzeti Színház

“Aztán megtudtam, hogy nem tartja a darabot tovább repertoáron a teátrum, ezért megkérdeztem, hogy mi vele a céljuk, terveznek-e vele valamit a jövőben. Az ottani vezetés azt mondta, hogy nem, így megkerestem a Vereinigte Bühnen Wien-t, akik a jogok felett rendelkeznek. Rengeteg feltételnek kell megfelelni, így amikor elkezdtünk a jogokról tárgyalni, még egyáltalán nem volt biztos, hogy megkaphatjuk. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy minden követelménynek eleget tudtunk tenni, és végül viszonylag gyorsan megállapodásra jutottunk. Szeretem ezt a musicalt, régóta vágytam rá, hogy megrendezzem és most nagyon nagy öröm, hogy lehetőségem nyílt rá” – fogalmazott.

A rendező arról is szót ejtett, hogy az Elisabeth Sisi történetét meséli el egy meglehetősen furcsa, különleges nézőpontból: a valóságot és a fikciót elegyítve.

“A fikciót a Halál képviseli, a valóságot Luigi Lucheni jelenléte. Ettől lesz nagyon izgalmas az egész anyag, hiszen folyamatosan váltakozik a musical során, hogy mikor melyikben vagyunk. Annak ellenére, hogy valóban nem happy enddel záródik, mégis azt gondolom, hogy nagyon szép a befejezés, magasztos pillanatokkal ér véget a darab. Fantasztikus mű, zeneileg hibátlan, magával sodró. Budapesten ez az előadás már-már kultikusnak számított, hiszen több 100-szor ment. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a győriek hogy fogadják majd, mert ők nem feltétlenül asszociálnak a cím alapján Sisire. Emiatt is találtuk ki, hogy mindenhol szerepeljen jó előre, hogy ez az Elisabeth bizony a mindenki által ismert és kedvelt Sisi igaz története” – fűzte hozzá.

Az interjúból az is kiderül, hogy több szerepre castingoltak, de Elisabeth-ére pont nem.
“Voltam Bori Réka egyik vizsgaelőadásán, és nagyon tetszett, amit ott láttam tőle, ezért elhívtam, hogy jöjjön el Győrbe, és énekelje itt is el a fő dalokat. Réka olyan szinten énekel, hogy az valami fantasztikus, és ugyanez mondható el Fehér Nóráról is, akit szintén felkértem a szerepre. A Halál castingja egyébként nagyon izgalmas volt (…)” – árulta el Forgács Péter.

A teljes interjút ITT olvashatják.

Fotó: Győri Nemzeti Színház

Egy legendás musical Győrben:

A musical címszerepét Bori Réka és Fehér Nóra alakítja. A Halál jelmezét Csiszár István és Kocsis Dénes ölti magára. A musicalt Forgács Péter állítja színpadra, a koreográfiát Fekete Mikós jegyzi. Luigi Luchenit Fejszés Attila és Szemenyei János játssza, Ferenc Józsefet Nagy Balázs és Másik Lehel kelti életre.

Az Elisabeth 1992-ben Bécsből indult hódító útjára, az osztrák ősbemutatót követően óriási siker volt többek között Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban és Finnországban is.

“Tudom a dolgok rendje az, hogy megszeress, örökké úrnőm légy az éjben!”

Adott egy kor, adott egy mindenki által szeretett nőideál, Sisi, aki maga volt a megtestesült nagybetűs élet, és adott egy misztikus szál, a Halál személyében. Ezek összessége gyönyörűséges képi világot ad, amely fantasztikus zenével párosul.

A misztikus szál és az élet között félúton van a történet lezárója, Lucheni, aki anarchista szemléletével megoldja azt, hogy Sisi azé legyen, aki a legjobban vágyott rá. Ő a Halál.

Forrás: Győri Nemzeti Színház, Deszkavízió, Színház.org