Így készült a Titanic musical Veszprémben

2019 december 12. csütörtök, 9:31

December 13-án mások mellett Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás és Sándor Péter főszereplésével érkezik a Titanic musical a Veszprémi Petőfi Színházba. Lessenek be a kulisszák mögé a bemutató előtt.

A Titanic, az álomhajó története megmutatja, milyen szélsőségekre képes az ember, amikor a legnagyobb vágyait próbálja elérni, vagy mikor vészhelyzetbe kerül. Hiába telt el több mint 100 év a hajó útja óta, mégis felfedezhetők furcsa párhuzamok a mai világgal is.

Vágó Zsuzsi, az előadás Kate McGowan-je a Veszprém TV adásában elmondta, a musical eltér a jól ismert, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült filmtől. “Én pl. egy szegény családból származó lányt alakítok, aki elindul egy jobb élet reményében…” – mondta.

Sándor Péter, aki a Barettet, a fűtőt kelti életre, úgy fogalmazott, hogy a darab nem kifejezetten egy személy, hanem nagyon sok ember tragédiáját mutatja be.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Somogyi Szilárd rendező nyáron lapunknak azt mesélte a musicalről: “A Titanic nem egy tipikus musical, rengeteg szálon fut benne a cselekmény, emiatt sok olyan páros szerepel az előadásban, akiknek a sorsával együtt lélegezünk, izgulunk értük (…)”

Hozzáfűzte: “A mű rávilágít, hogy végül minden társadalmi réteg egyenlővé válik, mert amikor süllyed a hajó már teljesen mindegy hova tartozol, megszűnnek a határok. És arról is beszél, hogyan viselkedünk ebben a helyzetben, hogyan segítjük a másikat, vagy adott esetben, hogyan tudunk belerúgni. Remélem, hogy a világból még nem veszett ki a jó, és talán ez is az üzenete a Titanicnak.”

Az előadásban mások mellett Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás, Sándor Péter, Kőrösi Csaba, Varga Szilvia, Kardffy Aisha, Cseh Dávid Péter, Kádár Szabolcs János és Módri Györgyi is szerepel. A koreográfiát Barta Viktória jegyzi.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Titanic történetének számos feldolgozása létezik, több kultikus film is született már. A musicalben szerethető, történelmileg is hiteles karakterek sorsa bontakozik ki a színpadon.

Mauri Yeston, a világsikerű darab zeneszerzője és dalszövegeinek írója öt Tony-díjat – köztük a legjobb musicalnek és legjobb zenének járót – és Grammy-jelölést tudhat magáénak a legendás történet zenés változatáért. A darab a Broadway meghódítása után az egész világon hatalmas sikert aratott – Kanadától Hollandián, Finnországon és Norvégián keresztül Ausztráliáig.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Titanic egyetlen bizonyítottan magyar származású áldozata, Leopold Weisz Veszprémben született, feleségével innen emigrált, így neki is emléket állít majd új bemutatójával a Veszprémi Petőfi Színház társulata.

A darab magyarországi ősbemutatóját a 2019-es Szegedi Szabadtéri Játékokon tartották.

Forrás: Színház.org, Veszprémi Petőfi Színház