50 éve mutatták be a Hello, Dolly! című filmet Barbra Streisanddal a főszerepben

2019 december 18. szerda, 15:55

Az 1960-as éveket idézve azonnal eszünkbe jut a Beatles, Bob Dylan, vagy a Rolling Stones. De ez volt az az évtized, amikor a sikeres Broadway-darabok is filmes adaptációt kaptak. Gondoljunk csak a West Side Storyra, a Music Manre, a Muzsika hangjára, a My Fair Ladyre, vagy éppen a Hello, Dolly!-ra, melyet pontosan 50 évvel ezelőtt mutattak be a mozikban.

A Twentieth Century Fox a Muzsika hangja óriási sikere után döntött a Hello, Dolly! megfilmesítéséről, a stúdió megállapodást is kötött a színpadi előadást jegyző David Merrick producerrel, aki viszont kijelentette, hogy a film nem készülhet el, amíg a musical a Broadwayn is fut.

Később a Fox felkérte az énekes-táncos legendát, Gene Kellyt a rendezésre. Sokan meglepődtek amikor Kelly Walter Matthau-t választotta a zsörtölődő Horace Vandergelder szerepére, de végül bebizonyosodott, hogy nála nem lehetett volna jobb színészt találni.

A színésznőkről sokáig ment a vita, ugyanis a Broadwayn Carol Channing alakította Dolly Levit, ám a producerek úgy vélték, Carolnak kevés a filmes tapasztalata, és nem is biztos, hogy jól játszott volna. Elizabeth Taylor, Doris Day és Shirley MacLaine is esélyes volt a szerepre. A végső választást azonban egy szintén világhírű musical sikere döntötte el: Barbra Streisand alakítása a Funny Girlben minden addigi elképzelést felülírt.  Ő lett Dolly Levi.

Streisand 27 éves volt ekkor… Walter Matthau pedig 22 évvel idősebb nála. Matthau eleinte nem kedvelte a színésznőt, sőt a legenda szerint nem volt hajlandó egy szobában tartózkodni vele. Állítólag azt mondta: „Barbrával az a baj, hogy jóval azelőtt lett sztár, hogy színésznővé vált volna.”

A nem túl kellemes forgatás és a feszült hangulat után a helyzetet az sem könnyítette meg, hogy David Merrick kikötése életbe lépett: a Hello, Dolly! még mindig hatalmas siker volt a Broadwayn. A film bemutatója így hónapokat késett.

A premiert végül 1969. december 16-án tartották. A kritikák nem voltak túl kedvezők, azonban a Hello, Dolly! után Barbra Streisand karrierje is szárnyra kapott, elképesztő sikereket könyvelhetett el.

Gene Kelly többé viszont nem rendezett Broadway-adaptációt, visszatért a színészi játékhoz.

A Hello, Dolly! végül Oscar-díjat is hozott: 1970-ben a látványtervet, és a filmzenét is jutalmazták. A film az egyik utolsó hagyományos, nagy költségvetésű, látványos musical. A magyarországi mozikban feliratos változatban vetítették.

Jerry Hermann klasszikus, 1964-es musicaljének felújított változatát 2017-ben, Bette Midler főszereplésével is bemutatták New Yorkban. A történetben egy középkorú özvegyasszony házasságközvetítéssel foglalkozik, de mikor egy számára is megfelelő férfi fordul hozzá, hogy keressen neki feleséget, elhatározza, hogy ezúttal megkaparintja magának… Dolly csillogó jelmezét a Broadwayn és a West Enden Carol Channing mellett Mary Martin, Pearl Bailey, Samantha Spiro is magára ölthette az elmúlt évtizedekben.

Színház.org