Seregi Lászlóra emlékeztek a Madách Színházban

2019 december 21. szombat, 10:00

Seregi László december 12-én lett volna 90 éves. Ebből az alkalomból találkozót szervezett a Madách Színház, hogy megidézzék a Mester szellemét, beszélgessenek róla, közös emlékeket idézzenek fel.

A beszélgetésen részt vettek a Macskák előadás egykori és jelenlegi szereplői, az Operaház egykori táncművészei és sokan mások, akik szerették és tisztelték Seregi Lászlót.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a baráti megemlékezés elején elmondta: örül, hogy egy délutánt a Mesternek szentelhetnek, már régóta tervezte az összejövetelt.

„Nagyon szalad az idő, a teendők szinte lehetetlenné teszik, hogy az emlékeinkben is éljünk. Bánt, hogy azok a személyek, akik az életünkben meghatározó szerepet töltöttek be, miután elmennek, hirtelen nagyon messzire kerülnek. Ezt a délutánt adjuk oda Lacinak, gondoljunk rá” – fogalmazott.

Közvetlenül a londoni ősbemutató után, 1983. március 25-én érkezett meg Magyarországra Andrew Lloyd Webber a Macskák című musicalje – a koreográfus, Seregi László pedig elementáris hatást gyakorolt a Madách Színházra, mely akkor még klasszikus prózai színházként működött. – hangzott el a megemlékezésen.

„Amikor Seregi László, és vele együtt a csodálatos balerinák megérkeztek az Operaházból, hirtelen felbolydult és megváltozott a színház. Laci a neves prózai színészeket is rávette arra, hogy olyasmit csináljanak ami fizikailag fáj, és ráadásul mindezt örömmel tegyék. 6 hónapig próbáltuk a Macskákat, ami sokkal több, mint egy klasszikus próbaidőszak, alapozót, tréninget tartott, és olyan lelkesen vetette bele magát, hogy hihetetlen volt.” – árulta el Szirtes Tamás.

„Ahhoz, hogy egy zenés darabot megítéljünk, nem csak hallanunk, látnunk is kell – ezt most is így gondolom” – fűzte hozzá a teátrum igazgatója. „Seregi László ki is utazott Londonba megnézni a Macskákat, és egy kommentárokkal színesített hangfelvétellel tért haza, amit a komoly tiltás ellenére sikerült felvennie előadás közben.”

Szirtes Tamás arra is rávilágított, hogy a színházi szakma irodalmi megfelelője az anekdota, mely ugyan nagyon mulatságos, de mindig rávilágít az emberi esendőségre is.

“Seregi Lászlóval kapcsolatban számtalan anekdota él. Hihetetlen humora volt, melyet dramaturgiai fegyverként is kamatoztatott, jól tudta kezelni az embereket, a feszültségeket. Egy-egy poénjában mindig lehetett találni mélységet, valami pluszt. Nem tanított az egyetemen, a táncos mesterség titkait sem akarta átadni, de nem tudta nem átadni. Nagyon jó barátom volt, sok időt töltöttünk együtt…” – mesélte Szirtes Tamás.

A Madách Színház megemlékezésén részt vett mások mellett Szerednyey Béla, Laklóth Aladár, Volf Katalin, Bakó Máté, Sárközi Gyula, Bakó Gábor, Kiss Mari, Hirtling István, Beregi Péter, Barabás Kiss Zoltán, Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea, Ladinek Judit, Nagy Zoltán, Popova Aleszja, Tihanyi Ákos, Gallusz Nikolett, Bajza Viktória, Molnár Ferenc, Csonka Roland.

Színház.org