Alföldi Róbert: “Érzelmileg túlfűtött előadás születik majd a West Side Story-ból”

2019 december 22. vasárnap, 10:04

Legendás musical premierje zárja 2020 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Leonard Bernstein műve a Rómeó és Júlia-történetből inspirálódva született. Az előadást Alföldi Róbert állítja színpadra, a rendezőt a hvg.hu kérdezte.

A hvg.hu cikkéből:

Alföldi Róbert szerint Bernsteinék West Side Story-ja az 1957-es bemutató után hiába produkált rekordbevételeket, az eredeti céljuk nem az volt, hogy minél több pénzt keressenek vele, hanem hogy megmutassák, milyen a felelős értelmiségi gondolkodás, és a művön keresztül felébresszék a közönséget. Leginkább azzal kapcsolatban, hogy mennyire mérgező jelenség a rasszizmus és az idegen kultúráktól való zsigeri félelem.

Fotó: Szörényi Réka

A rendező úgy fogalmazott: “Ha lehetne is, az aktualizálást akkor sem tartanám különösebben lényegesnek, mert a teljesen parttalan, pusztán előítéletekből származó, ok nélküli gyűlölet sajnos egy örökké létező jelenség. Ráadásul nálunk ezt az utóbbi időben különösen húsbavágóan lehet érzékelni. Az, hogy emberek a bőrszínük miatt gyűlölik egymást, vagy csupán azért, mert mások, ma Magyarországon sem feltétlenül idegen gondolat. Így a történet már önmagában adja a párhuzamokat”

Alföldi Róbert először a kilencvenes évek elején találkozott a darabbal, akkor a West Side Story-t Eszenyi Enikő állította színpadra a Vígszínházban Kaszás Attilával és Pápai Erikával a főszerepben.

A szereplőválogatás már lezajlott, erről Alföldi Róbert így mesélt: “Miután mégiscsak egy modern Rómeó és Júlia történetről van szó, elvárás, hogy a szereplők legyenek igen fiatalok, másrészt kiváló ének- és tánctudással kell rendelkezniük. Rendkívül nehéz, komplex szerepekről van szó, és nem csak a hosszú táncbetétek miatt. Például mindkét főszerep nagyon speciális hangot kíván. Aki Tony-t és Mariát játssza, szinte operai szintű énektudással kell rendelkeznie. Miközben színészileg is hatalmas játszanivalók vannak az előadásban.

A teljes interjút ITT olvashatják!