December 26-án érkezik a mozikba a Macskák

2019 december 22. vasárnap, 16:43

Az Andrew Lloyd Webber musicaljéből készített filmet nagy várakozás előzi meg, hiszen olyan színészek és énekesek szerepelnek a zenés műben, mint Taylor Swift, Judi Dench, James Corden, Idris Elba, Jennifer Hudson és Ian McKallen, ráadásul Beautiful Ghosts címmel új dal is született a produkció tiszteletére Webber és Swift tollából.

Tény, hogy végül újratervezésen esett át a Macskák szereplőgárdája, miután az első előzetes óriási felzúdulást keltett. Az élőszínészes filmmusical szereplőit ugyanis számítógéppel macskaszerűvé alakították, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Így aztán a macskákat is újra kellett ‘dizájnolni’.

Premier New Yorkban

„Magam is meglepődtem, hogy a reakció milyen gyors és heves volt – mondta Tom Hooper rendező az Empire magazinnak. “Márciusban fejeztük be a forgatást, és a számítógépes animációnk még korai stádiumban volt, amikor kijött az első előzetes. Azóta sokat fejlődtünk. Nem voltam felkészülve arra, hogy ennyire viharos visszajelzéseket kapunk. Eléggé szórakoztatónk találtam. A Macskák filmváltozata volt az első számú téma az interneten, legalábbis pár óra erejéig.”

T. S. Eliot 1936 és 1938 között vetette papírra a Macskák könyvének verseit, amelyekben a jellegzetes macskatípusokat mutatja be sok humorral, szerettei és önmaga szórakoztatására. A film kapcsán a szereplők is megszólaltak.

Taylor Swift Ellen DeGeneres műsorában árulta el, hogy a szereplők speciális tréningen vettek részt a felkészülés során. „Érdekes élmény, ha az ember egész nap macska” – mondta az énekesnő. “Valamennyien macskaiskolába jártunk, ahol pantomimművészek tanították, hogyan kell macskaként viselkedni. Különböző szituációkat próbáltunk el a macskák mindennapjaiból, gyakoroltuk a mozgást meg a fura fintorokat.”

Ian McKellen viszont nem volt elégedett magával. „Kerestem a belső macskámat, azt a lusta dorombolót, aki mindannyiunkban benne lakozik” – mesélte a The Graham Norton Show-ban.

Idris Elba, aki a Macskák című musical mozis adaptációjában egy gonosz karaktert alakít, bevallottan Jack Nicholson attitűdjét vallja magáénak.

Mint a brit színész a Vanity Fairnek elmondta, Nicholson egyszerre tud félelmetes és vicces lenni, miközben nem tudhatjuk, melyik tulajdonsága fog dominálni a következő pillanatban – és ő pont ilyenné szerette volna formálni a figurát.

A Macskák című musical 1981-ben debütált Londonban, 21 évig folyamatosan műsoron volt, számos díjat nyert. A New York-i Broadway-n 1983-ban mutatták be, 18 évig ment, ezalatt hét Tonyt kapott. A darabot világszerte 81 millióan látták több mint 50 országban, 19 nyelven, ezzel a világ legnépszerűbb musicalje lett.

A Macskák a hazai zenés színjátszás legkiemelkedőbb produkciója is, 36 évvel ezelőtt Seregi László koreográfiájával, Szirtes Tamás rendezésében mutatták be a Madách Színházban. A musicalt legközelebb 2020 szeptemberében láthatják a BOK Csarnokban (a korábbi Syma-csarnokban).

Fotó: Madách Színház

Szirtes Tamás a napokban adott interjút a Fideliónak, a Macskákról pedig így mesélt: “Elragadónak találtam a lemezét, de az igazi nagy élményt az jelentette, amikor láttam Londonban az előadást. Az volt az első igazi musicalelőadás az életemben, amelyben a zenés színház a maga teljességében megjelent. Színészek, akik magas színvonalon játszanak, énekelnek, táncolnak, a hozzátartozó látvány- és hangzásvilág – tehát olyan teljes és tökéletes komplexitása a színháznak, ami erre a műfajra jellemző. Miután hazajöttem, elmondtam az élményt Ádám Ottónak, a Madách Színház akkori igazgatójának, és ő azt mondta: Csináljuk meg! A Madách akkor prózai színház volt, kevés zenés darabbal, és ebben a műfajban semmi tapasztalatunk nem volt. Az alkotó folyamat egyik főszereplője Seregi László volt, az Operaház vezető koreográfusa, aki hozta magával az operai táncosokat. Ebből a rendkívül progresszív, inspiratív folyamatból nőtt ki szerintem a mai Madách Színház (…)”

Premier New Yorkban

A filmmusical pedig egy igazi karácsonyi ajándék lesz, december 26-án érkezik a hazai mozikba. Cselekményének keretét az évente megrendezett Karmincák Bálja szolgáltatja, amelyet Old Csendbenlenn celebrál.

Az összegyűlt macskák mindegyike előadja élettörténetét Andrew Lloyd Webber ma már kultikus dalaival.

Forrás: Színház.org, Vanity Fair, UIP, Fidelio