“A darab központi gondolata a hűség és a hazafiasság” – Békéscsabán az Egri csillagok musical

2020 január 12. vasárnap, 22:09

Várkonyi Mátyás és Béres Attila musicalje a Békéscsabai Jókai Színházba érkezik. A darabot, melyet Katkó Ferenc állított színpadra, keddtől láthatja a közönség.

Az elmúlt bő két évtized alatt ötven helyszínen láthatta a közönség a musicalt, az 1997-es Margit-szigeti premier óta Budapesten csak tavaly májusban, a Papp László Sportarénában játszották újra. 

Új változatát a nyíregyházi Mandala Dalszínház a helyi szabadtéri színpadon adta elő 2001 nyarán látványos csatajelenetekkel, különleges pirotechnikai eszközökkel, kaszkadőrökkel, korhű jelmezekkel.

A musical előtt a regényből készült film hódította meg a közönséget, 1968-ban mutatták be Várkonyi Zoltán rendezésében, a forgatókönyvet Nemeskürty István írta. A főbb szerepeket Kovács István, Venczel Vera és Sinkovits Imre játszotta.

fotó: MTI/Rosta Tibor

A békéscsabai előadást Katkó Ferenc rendezte, Dobó István figuráját az egri Gárdonyi Géza Színház színésze, Kelemen Csaba játssza. Hegedűs hadnagyként a szabadkai Kovács Nemes Andor, Bornemissza Gergelyként Puskás Dániel, Cecey Évaként Nádra Kitti lép színpadra. A gyermek Gergő és Vicuska szerepét hat gyermek alakítja. Jumurdzsákot Csomós Lajos, Sárközy cigányt Tege Antal kelti életre, Gábor papot Beszterczey Attila, Szolimán szultánt Gerner Csaba.

A Balassi táncosai és szép számú zenekar is közreműködik a produkcióban, amelyhez a különleges, virtuális díszletet Egyed Zoltán tervezte.

fotó: MTI/Rosta Tibor

“Bornemissza Gergő volt számomra az első olyan hős szereplő, akivel azonosulni tudtam már gyermekkoromban is, vagyis a kapcsolódási pont már gyerekkorom óta megvan a karakterrel. Sokat beszéltünk Katkó Ferenc rendezővel Gergőről, aki meghaladja korát. Nagyon okos, művelt fiúról van szó” – fogalmazott a Bornemisszát alakító Puskás Dániel.

“Nem a prózai mű kerül színpadra, tehát nem regény-adoptációt láthat a közönség, hanem a Várkonyi Mátyás és Béres Attila által írt musical változatot – ahogyan az alcímében is szerepel: ez egy történelmi musical Gárdonyi Géza regényének alapján” – mondta a rendező, aki hozzátette azt is, hogy a darab központi gondolata a hűség és a hazafiasság.

Seregi Zoltán direktor az olvasópróbák kezdetén úgy fogalmazott, a Gárdonyi Géza regénye nyomán született színpadi változat a magyar történelem olyan eseményét idézi fel, amelyre büszkék lehetünk, amely erősítheti nemzeti identitástudatunkat.

Magyarországon az iskoláskorú gyerekek mintegy 20-25 százaléka sosem jut el kőszínházba, ennek az aránynak a javítását tűzte ki célul a Lázár Ervin Program, amelyhez a Békéscsabai Jókai Színház is csatlakozott, az Egri Csillagok musical is része a programnak. A tervek szerint a helyi általános iskolák harmadikos és ötödikes tanulói ingyen tekinthetik meg az előadást.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház, MTI, behír.hu