Nem élhetek muzsikaszó nélkül – Mikó István rendezése a Zenthe Ferenc Színházban

2020 január 31. péntek, 9:03

Mikó István rendezésében a Magyar Kultúra Napján mutatták be a Zenthe Ferenc Színházban a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabot. A zenés vígjátékról a főszereplők meséltek.

A Móricz dzsentrivilágát megidéző előadás nagy sikert aratott a bemutatón. Mikó István rendező elárulta, gyakorlatilag egy hét történéseit öleli fel a darab.

„A főszereplő, Balázs neve napján indul, aki napokig tartó mulatozással ünnepel, és ennek felesége, Pólika nem örül. Ebből alakul ki a konfliktus, melyhez az asszonyka gyám nénikéi, elsősorban Zsani néni és az ő két testvére, valamint Lajos bácsi – akit én játszok – is hozzátesznek. Megoldás nincsen, mert folyamatosan próbálunk egymáshoz illeszkedni, alkalmazkodni, szeretni egymást, de amikor úgy nagyon kordában akarják tartani az embert, azért az kicsikét fájó a férfinak. Ám, hogy ne legyünk mi férfiak nyugodtak mindig a nőnek van igaza. A nők pontosan tudják, hogy kell helyre rakni a dolgokat.”

Fotó: Komka Péter

A zenés mű Pólikáját Házi Anita kelti életre. A színésznő úgy véli, Pólika szerepe egyszerre nagyon hálás és iszonyúan nehéz.
„Benne van az asszonyi sors, a házasságon belüli kavalkád, az érzések, ahogy egy asszony, egy nő viselkedik. A történet szerint Pólika férjhez ment, elkerült a családtól, ahol három nevelő anyja, nevelő nénje között szocializálódott. De miután önállóvá válik, kikerül a való világba, már egyedül kell döntéseket hoznia, egyedül kell az „asszonyi” gondokat, gondolatokat magában helyre rakni. Ráadásul az ura, Balázs szeret mulatozni – amivel önmagában nincs is baj –, de mi van akkor, ha: a vigasság már túlmegy azon a határon, amit az asszony már nem tud vagy akar tolerálni? Mit tehet, mit tesz ilyenkor?”

Balázst, a nyíri birtokost Rácz János formálja meg, a színész úgy fogalmazott: “Mikó Istvánnal először dolgozom együtt. Rendkívüli ember, gyerekkorom egyik kedvenc színésze. Nagyszerű érzés vele személyesen is találkozni, kivételes lehetőségnek érzem a közös munkát. Balázs a móriczi dzsentri világából jól ismert víg, mulatós birtokos figura. Számomra kihívást jelentett megformálni a szerepet, hiszen nm igazán tudtam saját magam személyiségéből meríteni .”

Fotó: Komka Péter

Könnyed, léha világ könnyed komédiája

Móricz dzsentrivilágának nem vívódó és elbukó figurája Balázs, a nyíri birtokos. Pontosan tudja, hogy mulat egy magyar úr! Ez a Balázs szereti a vidámságot, a cigányzenét, no meg azt, ha portáján három napig tart a vigasság. Azonban az asszonykája, Pólika már kicsit más, számára sáskajárás minden mulatság. S ha egy karakán, makacs menyecske megorrol az urára, akkor biz’ elszalad és egy fél falu kell a kibékítésére.

Könnyed, léha világ könnyed komédiája, amiben semmi sem visszafordíthatatlan, semmi sem végzetes. Tükröt tart egy letűnt kor, a boldog jólét vidám, ám könnyelmű kora elé.

Az előadás február 13-án Mátészalkán, február 16-án Vácon, február 20-án és március 18-án Budapesten látható.