“Bonvivánkodás után jó egy új oldalamat megmutatni” – Dolhai Attila válaszolt

2020 február 23. vasárnap, 7:53

A Budapesti Operettszínház színésze volt legtehetségesebb kezdő, és lett az év musical-, majd operettszínésze. Alakított hercegeket, grófokat, huszárt, halált és Jézust. Általában jófiúk bőrébe bújt, de újabban már Koppányként lázít, és Billy Bigelowként készül rablásra. Dolhai Attilával a Nők Lapjában olvashatnak interjút. Lapszemle.

Árvai Magdolna interjújából:

Dolhai Attila többek között arról is mesélt hogy számára miért fontos a közönség rajongása.

“Mert az ember, különösen, aki színpadon áll, sajnos hiú, én is az vagyok. Komolyra fordítva a szót, jólesik az emberek szeretete, figyelme” – mondta és hozzáfűzte, 5 évvel ezelőtt visszavonult, kikacsingatott a maga műfajaiból. “Érdekes megtapasztalni, a közönségből mennyien jönnek utánam más műfajba. A fejesugrás kellett, mert szükségem volt a pihenésre, a tanulásra. Akkor éreztem, ma már tudom…”

Az Operettszínház színésze arról is szót ejtett, hogy minőségi változást szeretett volna a hétköznapjaiban, több otthon töltött idővel, készüléssel, tanulással, ezért áldozatokra is kész volt.

“Ki akartam magam próbálni az opera műfajában, ehhez le kellett mondanom a sikert hozó előadásaim nagy részéről. Időközben felismertem, vannak dolgok, amelyekre születni kell, és én nem biztos, hogy azokra születtem. Jó, ha az ember megtanulja, hogy vannak korlátai” – árulta el.

Dolhai Attila arra a kérdésre, hogy miért döntött a visszatérés mellett, úgy felelt: “Részben mert csábított egy szerep, részben mert egy öttagú család életszínvonalának megőrzése is ezt kívánta. Hiszem, hogy még vár néhány remek főszerep, és a bonvivánkodás után jó kicsit egy új oldalamat megmutatni Koppány bőrébe bújva. Rácáfolni a rólam kialakult képre, hogy csak jófiút tudok játszani a színpadon. Koppány éneklése kihívás az elődök miatt, és a szükséges hangi kvalitások miatt is. Szörényi Levente ezt a szerepet rocktenorra írta, ami messze áll a klasszikus hangképzéstől, de a szívemhez nagyon közel.”

A színész a Carousel című darabban Billy Bigelowt alakítja, a szerepéről elmondta: “Ez rendkívüli feladat. Liliom igazságát, az ok-okozati összefüggéseket – mit miért csinál, és hogyan – nem volt könnyű elfogadnom. Ahogy azt se, hogy létezik olyan ember, aki nem beszél, inkább cselekszik, és ha szeretik, akkor sem biztos, hogy viszontszeret. A törvények keretei között megvan a saját hierarchiája, ahol a semmi tetején ő a király. Reménykedő típus, aki a megvalósításban igen gyenge. A tehetetlenségében agresszív és kétségbeesett ember. Billy Bigelow nem mintaapa, és nem is mintaférj. Nem mintha én az lennék, de ez is egy törekvésem. Hogy milyen vagyok én, arról az én isteni türelemmel megáldott feleségemet, Vikit kell megkérdezni, aki évtizedek óta kitart mellettem, aki mindig bízott és hitt bennem, az első szárnypróbálgatásaimtól kezdve. Természetes, hogy van bennem némi akaratosság, de csapodár nem vagyok, és remélem, csapnivaló férj sem. Az apai mivoltom megítélése pedig a három lányom dolga (…)”

A teljes cikk a Nők Lapja 2020/8. számában olvasható végig. A magazin már kapható az újságosoknál.