A retró jegyében készül A padlás Sopronban

2020 február 25. kedd, 15:03

Megkezdték az olvasópróbáit A padlás című musicalnek a Soproni Petőfi Színházban. A Rádiós szerepében Papp Attila látható, a rendező Pataki András, aki 1986-ba viszi a történetet, abba az időszakba, amikor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán megírta a művet.

A most készülő, némi retró hangulatot árasztó előadásban zenekaros kísérettel hangzanak el a legendás dalok. A darab április 22-től szerepel a leghűségesebb város teátrumának műsorán.

Fotók: Soproni Petőfi Színház

Pataki András az olvasópróbán elmondta, A padlást elősorban azért tűzte műsorára a soproni teátrum, mert ez volt két éve elhunyt társulati tagjuk, barátjuk Horváth László színművész kedvenc darabja. Rá is emlékeznek ezzel az előadással. A produkció a tervek szerint szerepelt volna a nyári barlangszínházi szezonban, ám azért került be az évad végére a kőszínházba az előzetesen meghirdetett Kiálts a szeretetért! musical helyére, mert utóbbi előkészületei a színházon kívülálló okok miatt tavaly nyáron nem olyan ütemben zajlottak, hogy a biztonságos bemutatót elvállalják.

Így a közönség most bérletes előadásként tekintheti meg az elmúlt évtizedek egyik magyar műfaji sikerdarabját, amelyet itthon szinte minden színházban játszottak már. Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 1986 nyarán írta meg A padlás című félig mese, félig musicalt, később a vígszínházi premierre készülve a prózai részek megírásánál Horváth Péter is csatlakozott hozzájuk.

Pataki András szándékai szerint a darab egy soproni padláson játszódik, ahol a Rádiós, aki ebben az esetben egy nagytudású fiatal feltaláló, kreatív, innovatív, később Nobel-díjra esélyes tudós dolgozik és találkozik a szellemvilág képviselőivel. Ezen a helyszínen felbukkanak a korra, a kommunizmusra jellemző tárgyak, képek, alkotások, relikviák. Így Leninre, Marxra, Engelsre is utalnak majd, sőt, rádióadások segítségével felvillanak az 1986-os emlékezetes események jelentős hírei, a csernobili atomkatasztrófáról, a mexikói labdarúgó világbajnokság szovjet-magyar mérkőzéséről és Papp Istvánnak, a Videoton Elektronikai Vállalat akkori vezérigazgatójának felettébb gyanús haláláról. Az időutazás és a retró hangulat mellett Pataki András szerint a mesébe ágyazott mű talán egyik leglényegesebb üzenete, hogy materiális közegben is létezik a transzcendes világ a szellemekkel együtt, a gonosztevők lélekben megjavíthatók és van élet a halál után. S, ez egy olyan korszakban is így volt, amikor a kilátástalanság érzése és a nyugati szabadság iránti vágy mellett az égi világba vetett hit segítette az embereket.

A legendás, slágerré vált dalok ezúttal szimfonikus zenészekkel megerősített zenekarral szólalnak meg – a darab eddigi bemutatóira nem jellemző módon – mindig élőben. A zenei vezető és egyik karmester Oberfrank Péter, a másik karmester Tassonyi Zsolt lesz. Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

A Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja. Barrabás, Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A Herceg Savanyu Gergely, Lámpás Ács Tamás, a Kölyök Demeter Helga, Meglökő Galkó Balázs lesz. Témüllerként Major Zsolt, Detektívként Kovács Frigyes lép színpadra. Üteg Rovó Péter, Robinson Füsi Zsolt, Egy Alak Kiss Noró. Koreográfus és szcenikus Szakál Attila, jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. Korrepetítor Sárdy Barbara, kreatív munkatárs Pomezanski György, rendezőasszisztens Simon Andrea, ügyelő Horváth Dávid.

Az előadás április 22-től szerepel a Soproni Petőfi Színház műsorán.