Családi musical készült a Tüskevárból

2020 február 25. kedd, 16:33

Február közepén tartották a Tüskevár című darab ősbemutatóját a Kaposvári Csiky Gergely Színházban. Fekete István regénye alapján Olt Tamás és Váradi R. Szabolcs készített zenés mesejátékot, melyet márciusban is műsorára tűz a teátrum.

Fekete István ifjúsági regénye egyike volt Magyarország 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös Nagy Könyv szavazáson. 

Fotó: Csiky Gergely Színház

A történet két nyolcadikos budapesti diák, Ladó Gyula Lajos (becenevén: Tutajos) és barátja, Pondoray Béla (becenevén Bütyök) egy nyarát követi végig, akik Budapestről a Kis-Balatonhoz kerülnek, Tutajos nagybátyjához és Náncsi nénihez, illetve a “berekbe”, a minden-titkok tudójához, Matula Gergelyhez – akitől megtanulják, milyen az élet távol a várostól, és számos lecke után azt is, hogy miként lehet együtt lélegezni a természettel.

A nyár véget ér, kezdődik az iskola, a fiúk testileg és lelkileg megerősödve visszatérnek Budapestre, az iskolapadba, de magukkal visznek valamit, ami szavakkal le nem írható – s megfogadják azt is, hogy télen visszatérnek a berekbe.

Fotó: Csiky Gergely Színház

A könyvből 1966-ban televíziós sorozat készült. 2011-ben Balogh György rendező és Gulyás Ákos operatőr elkészítették az 1966-os filmsorozat remake-jét.

1959-ben – két évvel a Tüskevár keletkezése után – elkészült a folytatás, Téli berek címmel.

A Csiky Gergely Színházban bemutatott zenés játék zenéjét Szirtes Edina Mókus jegyzi. A díszletet Pintér Réka, a jelmezeket Cselényi Nóra tervezte. A zenés játékot legközelebb március 10-én láthatják.

Fotó: Csiky Gergely Színház

Olt Tamás – Váradi R. Szabolcs

Tüskevár

ősbemutató
Fekete István regénye alapján

Matula: Nyári Oszkár

Tutajos: Törő Gergely Zsolt

Bütyök: Mucsi Kristóf

Nancsi néni: Varga Zsuzsa

Anya: Német Mónika

István bácsi: Kalmár Tamás

Csikasz: Kárpáti Barnabás e.h.

Katica: Kovács Vecei Fanni e.h.

Kengyel: Dánielfy Gergely e.h.

Éva: Hege Veronika e.h.

továbbá:
Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának III.éves színész hallgatói: Bocskai Virág, Gulyás Gabriella, Horváth Márk, Kecskés Alexisz, Móczár Bence, Pál Péter, Petrics Villő, Posgai Márton, Sikó Koppány, Szeri Martin, Tar Dániel, Tary Patrícia, Urbán-Szabó Fanni

Forrás: Csiky Gergely Színház