“Örök érvényű a darab mondanivalója” – Radó Denise rendező a Tesla musicalről

2020 február 28. péntek, 14:43

Örök érvényű a Tesla mondanivalója, hiszen ha bízunk magunkban, ha hiszünk az álmainkban, bárhonnan is indulunk, bármit elérhetünk – így ajánlja Radó Denise rendező a Tesla – Végtelen energia című musicalt, amely július 17-én és július 18-án látható a Fertőrákosi Barlangszínházban.

A Soproni Petőfi Színház ajánlója:

A főhőst Szabó P. Szilveszter és Pesák Ádám alakítja kettős szereposztásban. A produkcióban Janza Kata, Füredi Nikolett, Szomor György, Lux Ádám, Békefi Viktória, Bori Réka, Kautzky Armand, Gerdesits Ferenc, Szabó Máté, Kovács Áron, Gerner Csaba, Maday Gábor is játszik. A bemutatót február utolsó hétvégéjén tartják Budapesten, a RaM Colosseumban.

Ezután a darab elindul országos turnéjára. Fertőrákosra a nyári szezonban érkezenek, hogy itt is meghódítsák a közönséget. Fény–és jelmezkavalkád, géppuskalábú táncosok, az ország legjobb énekesei, előadói fémjelzik a produkciót, amelynek zeneszerzője Sebestyén Áron, dalszövegírója és dramaturgja Müller Péter Sziámi. A szövegkönyvet a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb képviselője, Egressy Zoltán írta. A koreográfus Szabó Anikó, a jelmeztervező Kiss Márk, a vizuális látványvilágot a Forward Production csapata alakította ki. A kreatív ötletgazda Vona Tibor.

A zenés darab rendezője a Jászai-díjas Radó Denise, aki a Soproni Petőfi Színházban a következő évadban a Bál a Savoyban című revüoperettet állítja majd színpadra. Ő most nagy izgalommal készül a Tesla premierjére. Az alkotói csapattal azon dolgoznak, hogy olyan előadást hozzanak létre, ami időtálló, értékadó, különleges, profi legyen és évtizedek múlva is emlékezzenek rá a nézők.

Nikola Teslát több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, de horvát területen született Nikola Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Később már világpolgárként elért Amerikába, ahol megvalósította gyermekkori álmát, megtervezte a Niagara-vízesésre épített – és akkor világcsodának számító – erőművét. Az előadás bemutatja a tudós életének fontosabb állomásait, az akkori roppant színes és pezsgő nagyvilágot Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon át egészen a Chicagói Világkiállításig.

Tesla–Végtelen energia
musical – TBG Production előadása

Szereposztás:

Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Maday Gábor