A Madách Színház ismételten pályázatot hirdet új magyar musical megalkotására

2020 április 14. kedd, 11:26

A harmadik Madách Musical Pályázatot azzal a reménnyel indítják útjára, hogy megismétlődik a két korábbi pályázat sikere, és ismét kiváló művekkel gazdagodik a magyar musicalirodalom. “Azt remélem, hogy a különleges helyzet, a húsvéti nagy ünnep és a kényszerű bezártság inspirálóan is hathat a leendő alkotókra” – írta Szirtes Tamás.

A Madách Színház kiemelt feladatának tekinti új magyar musicalek létrehozását és bemutatását. Ebbe az irányába tett következő lépés az újabb Magyar Musical Pályázat elindítása. Mint ismeretes, a Madách Színház eddig két Musical Pályázatot tervezett, bonyolított le és fejezett be sikeresen. Az elsőt 2010-ben, a másodikat 2012-ben.

“A musical pályázaton megszületett darabokat nem kizárólag a Madách Színház részére terveztük, hanem felkínáltuk és felkínáljuk valamennyi magyar színháznak, hogy közös színházi kincsünket gazdagítsák. Mindkét musical pályázaton olyan művek születtek, melyek azóta a Madách Színház és más magyar színházak sikeres darabjaivá váltak. A Madách Színházban Bolba Tamás-Galambos Attila-Szente Vajk Csoportterápia című musical comedy-je 175 alkalommal, Vizy Márton-Tóth Dávid Ágoston Én, József Attila című musicalje 82 alkalommal került színre, és jelenleg is telt házakat vonz. A Musical Pályázaton feltűnt darabok közül, többek között Bella Máté-Karafiáth Orsolya Macskadémon-át Gyulán és Szentendrén, illetve az Operettszínházban, Vizeli Csaba-Másik Lehel A púpos című musicaljét pedig Komáromban mutatták be. Az újabb Musical Pályázat útjára indul és azt remélem, hogy a különleges helyzet, a húsvéti nagy ünnep és a kényszerű bezártság inspirálóan is hathat a leendő alkotókra” – írta Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

Én, József Attila – Posta Victor és a Tánckar

A pályázatról:

A XX. század elején magyar zeneszerzők és szövegírók nagyszerű művek sorát adták a világnak. Ezt a hagyományt szándékozott ösztönözni a Madách Színház vezetősége, amikor először 2010-ben, majd 2012-ben pályázatot írt ki a legkorszerűbb színházi műfaj, a musical műfajában. Mindkét Musical Pályázaton olyan művek születtek, amelyek azóta a Madách Színház és más magyar színházak sikeres darabjaivá váltak többek között a Bolba–Galambos–Szente: Csoportterápia, Bella Máté–Karafiáth Orsolya: Macskadémon, Másik Lehel-Vizeli Csaba: A púpos, Vizy Márton – Tóth Dávid Ágoston: Én, József Attila. A harmadik Madách Musical Pályázatot azzal a reménnyel indítjuk útjára, hogy megismétlődik a két korábbi pályázat sikere, és ismét kiváló művekkel gazdagodik a magyar musicalirodalom.

A pályázaton kizárólag olyan művek vehetnek részt, melyek még nem kerültek nyilvános színpadi előadásra, továbbá a 2010-ben és 2012-ben meghirdetett pályázatra már benyújtott musicalekkel sem lehet újra pályázni.

A pályázaton egy pályázó egy művel vehet részt.

A nyertes pályamű bemutatásra kerül a Madách Színház Stúdiószínpadán.

A beérkező pályaműveket szakmai bizottság bírálja el, melynek tagjai Kocsák Tibor zeneszerző, a Madách Színház zenei vezetője, Szente Vajk rendező, Müller Péter író, Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója, és Tihanyi Ákos koreográfus.

A pályázat lebonyolítása meghatározott szakaszokból áll.

I. szakasz
2020. július 13. hétfő 24.00 óráig
A pályázatra való jelentkezés beadásának időpontja.
Ekkora várják a jelentkezéseket e-mailben, az alkotók neveivel és a készülő művek címeivel.

II. szakasz
2020. október 12. hétfő, 24.00 óráig
Beadásra kerül a készülő művek öt dalának demo felvétele, egy jelenete, és szinopszisa.
A beadást követően prezentációt tartunk, amelyen a szerzők bemutatják a fenti darabrészletet.
Ennek alapján határoz a zsűri a kieső, illetve a versenyben maradó művekről.

III. szakasz
2021. március 12. péntek, 24.00 óráig
Beadásra kerül a kiválasztott művek teljes zenei anyaga demo felvételen, szövegkönyve és kottaanyaga (valamennyi anyagot online kérjük – Google Drive, stb.). Ezek alapján határoz a zsűri a versenyben maradó művekről.
Az eredmény publikálását követő hónapokban a kiválasztott művekből 30 perces koncertszerű bemutató készül, a szerzők betanításában. A koncertszerű bemutatók színpadra állításához a Madách Színház rendezőt, előadókat, technikai segítséget és a próbákhoz helyiséget biztosít.

Csoportterápia

IV. szakasz
2021. június-július
A Madách Színház Stúdiószínpadán bemutatásra kerülnek a kiválasztott művek 30 perces koncertszerű feldolgozásai, a szerző által létrehozott zenei kísérettel.
Ezt követően dönt a zsűri a nyertes pályaműről.

V. szakasz
A díjnyertes mű bemutatója a Madách Színház Stúdiószínpadán
A díjnyertes mű bemutatójára a 2021/2022-es évad során kerül sor. A bemutatóhoz szükséges zenekíséretet, vagy zenei alapot a szerző biztosítja.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy második és harmadik helyet is kiadjon, és esetlegesen ezeket a műveket is bemutassa.

Mindazon művekre, melyek 30 perces koncertszerű feldolgozásban bemutatásra kerültek, a Madách Színház 6 hónapig opciós jogot köt ki annak esetleges nagyszínházi bemutatójára.

A színház fenntartja magának a jogot, hogy a pályázat időtartama alatt a beadott művekből korlátozás nélkül bármilyen részletet – nem kereskedelmi hasznosításra – promóciós célra felhasználhasson.

A színház a résztvevőket és az érdeklődőket a honlapján keresztül tájékoztatja a pályázat fejleményeiről.

A pályázó a pályázat beadásával tudomásul veszi és elfogadja a fenti feltételeket.

A pályázatra való jelentkezéseket kérik a kiírásban megjelölt időpontig elektronikus formában elküldeni Papp Máriának a musical_palyazat_2020@madachszinhaz.hu e-mail címre.

Kapcsolattartás:         

Papp Mária (szervezési kérdések)

Lőkös Ildikó (dramaturgiai kérdések)

E-mail: musical_palyazat_2020@madachszinhaz.hu

Forrás: Madách Színház