Új helyszínen debütál a SAKK (Chess) musical

2020 június 28. vasárnap, 8:49

A 2010-es Margitszigeti Szabadtéri Színpadi premier óta időről-időre újra színpadra állítja a PS Produkció a Sakk musicalt. A folyamatosan megújuló előadás már számos helyszínen volt látható és idén ismét új játszóhelyet avat: a musical 2020. október 17-én az UP Újpesti Rendezvénytér színháztermében lesz látható. 

Fotó: PS Produkció

A szervezők ajánlója:

A Benny Andersson és Björn Ulvaeus a svéd ABBA ikonikus alakjainak musicalje a West End sikerszerzőjének, Tim Rice-nak a szövegeivel készült. Miközben a világ a Mamma Mia! című zenés darab kapcsán élteti az ABBA két zenei kulcsfiguráját, addig a musical hagyományait előnyben részesítők a 34 éve született Chess-ért (Sakk) hálásak Benny-nek és Björnnek.

A lovaggá ütött, Grammy-díjas szövegíró, Tim Rice egy 1979-es amerikai-szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi viharok dúlnak.

A történet röviden: az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, ám a kettejük sikeres (munka) kapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik országa és versenyzője javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját ’56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is! 

Fotó: PS Produkció

A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban… Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek a különös végkifejletig, miközben szól a zene. 

A zene, melynek legismertebb tétele a One Night In Bangkok számos feldolgozást megért már, pedig nem ez az egyetlen telitalálatos dallam, mely a musical szabályai szerint többször is felcsendül a mű során. Azonnal fülbemászó a The Arbiter, a The Story Of Chess és a Nobody’s Side, keletiesen energikus a The Soviet Machine és stílusosan emelkedett hangvételű az Anthem. Lírai dalokból a két női főszereplő egy-egy szólódala, a Heaven Help My Heart és a Someone Else’s Story emlékezetesek, a legnagyobb bravúr mégis a Quartet (A Model Of Decorum and Tranquility). Utóbbiban ugyanis négyen négyfélét énekelnek – teljes összhangban!

A főbb szerepekben: Sári Éva, Egyházi Géza, Szemenyei János, Kecskés Tímea. Közreműködik a PS Produkció társulata, tánckara és zenekara, valamint a Jazz and More Kórus karmester: Balassa Krisztián, díszlet- és jelmeztervező: Erkel László Kentaur, koreográfus: Karen Bruce, rendező: Cornelius Baltus, producer: Simon Edit.

Fotó: PS Produkció

Jogtulajdonos: Three Knights Limited, Shubert Organisation Inc, Robert Fox Limited. Magyarországon az előadási jogok kedvezményezettje: Simon Edit, PS Produkció. Az eredeti logó tervezője: Dewynters Limited of London.

Előadások:
2020. október 17. szombat, 15.00 óra
2020. október 17. szombat, 19.00 óra

Helyszín:
UP Újpesti Rendezvénytér
1042 Budapest, Szent István tér 13-14.