A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatják be A padlást

2020 július 14. kedd, 8:09

Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter legendás musicaljének titokzatos alakjai Debrecenben először merészkednek valóban “ég és föld” közé, azaz a Nagyerdei Szabadtéri Színpad deszkáira július 29-én.

A Csokonai Színház ajánlója:

A padlás igazi családi kikapcsolódást ígér, hisz ikonikus musicalként él a mai 40-es 50-es generáció fejében, átélhető, megható zene és fordulatos történet a gyermekeiknek, sőt a nagyszülőknek is, hisz már Mamókától is tudjuk: “mit ér egy nagymama unokák nélkül.”

Fotó: Máthé András

A padlás egy titokzatos hely, ahol mindenki keres valamit, valakit: a Rádiós a világmindenség hangjait és lényeit kutatja szuper-számítógépével, Mamóka társaságra vágyik, Süni szerelemre, a rendőrök egy veszélyes bűnözőt üldöznek, a szellemek pedig több évszázada bolyonganak Révészt keresve, akitől végső megnyugvásukat remélik. Váratlan találkozások és fordulatok kuszálják össze a szereplők életét, a Padláson pillanatok alatt hatalmas felfordulás lesz, hogy aztán a végén megtörténjen a csoda: a mese győz, a láthatatlan láthatóvá válik, a szellemek elköltözhetnek az „örök szépek bolygójára”, Rádiós pedig szerelemre lobban Süni iránt.

A padlás Sztevanovity Dusán meséjéből született Presser Gábor zenéjével, s minden idők legsikeresebb magyar zenés játékává vált az 1988. január 29-ei vígszínházi ősbemutató óta. Visky Andrej, a debreceni előadás rendezője munkájában azt szerette volna megmutatni, hogy mennyire törékenyek a láthatatlan értékek: a szeretet, a szerelem, az emberségesség, a fantáziánk szabadsága. A padláson, a köztes helyen, felcsendülnek majd az oly jól ismert dalok, az Örökre szépek, a Fényév távolság és a Szilvásgombóc.

A Rádiós szerepét alakító Kránicz Richárd szabadidejében más műfajban, a Dream of Imsomnia nevű metálzenekarban mutatja meg énektudását, de amikor kiderült, hogy a Csokonai Színház műsorra tűzi A padlást, reménykedett, hogy szerepelhet majd a produkcióban. “Tipikusan olyan előadás, ami kell az ember lelkének, akár nézőként, akár színészként, nem véletlenül szerepel a plakáton, hogy 0-99 éves korig. A fordulatos történet, a zenék és felejthetetlen karakterek minden korosztálynak igazi szórakozást nyújtanak. Színészként igazi jutalomjáték. És ne feledjük, ez egy magyar musical, ízig-vérig a miénk.”

A díszletet Claire De Liso, a jelmezeket Nagy Eszter tervezte.