“Édes, abszurd mese az Egy csók és más semmi” – Interjú Szőcs Arturral

2021 január 01. péntek, 6:41

A szilveszterre tervezett Egy csók és más semmi bemutatójára még várni kell, amíg a járványügyi korlátozásokat feloldják, és újból fogadhat nézőket a kecskeméti színház. Szőcs Artur, a darab rendezője azonban töretlen lelkesedéssel készül arra, hogy megnevettessék a Kecskeméti Nemzeti közönségét ezzel a kedves történettel.

Egy csók és más semmi – próba / Fotó: ifj. Háry Péter

Ez lesz az első kecskeméti rendezése. Hogyan érzi magát itt?

Nagyon örülök, hogy itt lehetek, kiváló a csapat, remélem, hogy a későbbiekben lehet még folytatása a közös munkának. Kicsit sajnálom, hogy a várost eddig nem sikerült jobban megismernem, hiszen a zárva tartás miatt még egy ebédet sem tudtam elkölteni.

Ön választotta az Egy csók és más semmit vagy kimondottan erre a darabra szólt a felkérés?

A szilveszteri zenés előadás színpadra vitelére invitáltak, én pedig ezt az előadást választottam, egyrészt, mert kedvelem, másrészt mivel kisoperettre kaptam a felkérést. Egy remek történet, tele komikus helyzettel, ráadásul nemcsak egy-két ismert dal csendül fel benne, hanem szinte mindegyik közkedvelt. Felhőtlen, igazán szórakoztató szilveszteri bemutatót garantált volna…

Egy csók és más semmi – próba / Fotó: ifj. Háry Péter

Mennyire bonyolította meg a próbafolyamatot a járványhelyzet?

Mi mindenképp úgy készülünk, mintha bemutatnánk az év utolsó napján. Addigra teljesen készen leszünk. Ha pedig egyszer végre újra jöhet a közönség színházba, akkor a premier előtt beiktatunk néhány felújító próbát.

Így azonban, hogy a színház halasztani kényszerült a premiert, hol tölti a szilvesztert?

20 éve a színházban ünneplem a karácsonyt és a szilvesztert is, és nem terveztem megtörni ezt a hagyományt. Nem igazán tudok mit kezdeni ezzel a felszabadult idővel. Egy színésznek, rendezőnek minden bemutató, minden előadás egy ünnep, teljesen mindegy, hogy az év melyik napjára esik.

Egy csók és más semmi – próba / Fotó: ifj. Háry Péter

2015-ben Miskolcon rendezte ugyanezt a produkciót. Van átfedés a kettő között?

Egyáltalán nincs. A karaktereket a mindenkori színészek töltik meg a saját mentalitásukkal, lelkükkel, szellemükkel. Egészen más a díszletünk, teljesen eltérnek a jelmezek. Ez a kecskeméti Egy csók lesz!

Korban és térben a két háború közötti időszakban, Pesten járunk. Változtat-e esetleg ezen?

Minden marad eredetiben, habár a díszlet és a jelmez biztosan tartalmaz majd egy kis modernséget.

Egy csók és más semmi – próba / Fotó: ifj. Háry Péter

Törekszik-e rá, hogy ne legyen túlzottan cukormázas az előadás, vagy az elmúlt időszak viszontagságai, a bezártság után pont egy ilyen rózsaszín álomra vágyunk?

Azt gondolom, az elmúlt évtizedek rossz rendezései tették negatív értelemben cukormázassá ezt a műfajt. Ezek nagyon édes, abszurd mesék, amiket egyszerűen, hittel kell elmesélni, és akkor rengeteget nevetünk rajta.

Milyen lesz a látványvilág? Mennyire adott szabad kezet a jelmez- és díszlettervezőnek?

Nyomokban art déco a díszlet – ez korban pont passzol a darabhoz. Többet nem is tudok mondani erről, mert soha nem szólok bele, mindig a jelmez- és díszlettervezőre bízom a látványvilág megformálását. Természetesen folyamatosan egyeztetünk, esetleg jelzem, ha valami nem nyerte el a tetszésem, de arra törekszem, hogy mindketten maximálisan sajátjuknak érezzék a jelmezt és a díszletet.

Egy csók és más semmi – próba / Fotó: ifj. Háry Péter

Közben a Miskolci színházban is próbál, a Producerek c. musicalben játszik. Nehezen összeegyeztethető a két munka?

Meglehetősen fáradságos a sok utazás, főleg a téli körülmények miatt, de megéri, mert az Egy csók és más semmi egy nagyon kis helyes történet, és ígérem, hogy erős végeredményre számíthatnak a nézők!

Kérdezett: Sárdi Barbara / Kecskeméti Nemzeti