Koncerttel emlékeznek Mozart halálának 225. évfordulójára Budapesten

2016 december 04. vasárnap, 16:36

Mozart Requiem című művének előadásával emlékeznek a zeneszerző halálának 225. évfordulójára december 5-én a Budapesti Belvárosi Főplébánia Templomban.

mozart-wolfgang-amadeus

A közlemény szerint Mozart gyászmiséjének különös kapcsolata van a templommal, ugyanis a zeneművet itt mutatták be először Magyarországon 1801-ben a Gyulai huszárezred elhunyt katonáinak emlékére. Azóta a halottak napi szertartások keretében rendszeresen felcsendül a darab a templomban, idén pedig koncertszerű előadásként élvezheti a közönség három másik egyházzenei alkotással együtt.

A december 5-i lesz az első hangverseny, amely a kívül-belül megújult és régészetileg feltárt Főplébánia Templomban rendeznek meg. A két éven keresztül zárt kapuk mellett folyó feltárások eredményeként látható ma az altemplomban feltárt római erődrendszer és az eredeti román templombelső is.

A koncerten az Etunam Vegyeskar, a Monarchia Szimfonikus Zenekar és operaházi szólisták működnek közre Virágh András Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével – áll a közleményben.

MTI