Meghalt Lehoczky Éva

2016 december 06. kedd, 15:58

91 évesen lakástűz áldozata lett Lehoczky Éva operaénekesnő.

lehoczky

Lángba borult egy kétszintes családi ház Budapest II. kerületében, a Ferenchegyi úton. A házban a 91 éves Lehoczky Éva opera énekesnő élt, ő volt a keddi tűz áldozata.

“A hivatásom minden lépcsőjét megjártam, és ezt természetesnek is tartom, mert (meggyőződésem és tapasztaltam is) akit rögtön feldobnak a Himalája csúcsára, az onnan már nem tud feljebb jutni, csak a mennybe – vagy lecsúszik. Fájdalom nincs bennem, mert amikor nem egészen úgy alakult a pályám, ahogy szerettem volna, olyankor a Jóisten kárpótolt egy jobb lehetőséggel. Elégedett vagyok a karrieremmel: bejártam a világot, és mindenütt óriási sikerrel szerepeltem. Díjak? Nekem minden kitüntetésnél többet ért, amikor Ferencsik A varázsfuvola premierjén az áriám után elégedetten, elismerően bólintott felém és a zenekar felé, vagy amikor Kórodi András az utolsó Sevillai borbély-előadásom után azt mondta: „De jó volt magával, naccsád!” Úgy érzem, hivatásom legfontosabb célját elértem: művészetemmel sikerült maradandó, szép élményeket szerezni a közönségnek”. (Forrás: Operavilag.net)

A koloratúrszoprán  játszott többek között a Fővárosi Operettszínházban, az egri Gárdonyi Géza színházban, a szegedi Nemzeti Színházban, 1970-ben lett a Magyar Állami Operaház tagja, innen ment nyugdíjba 1984-ben. 1980-ban megkapta az Érdemes művész kitüntetést.

Az énekesnő sok százszor előadott, emblematikussá vált alakítása az Éj királynője volt A varázsfuvolában. Szerepelt többek között Az ember tragédiájában, A csárdáskirálynőben és A sevillai borbélyban is.

Forrás: MTI, Index