Alvis Hermanis Pillangókisasszonyával indult a Scala évada – Földrengéstúlélők a királyi páholyban

2016 december 14. szerda, 8:00

A kormányválság miatt a vezető olasz politikusok nélkül kezdte meg új évadát szerdán este a La Scala milánói operaház Puccini Pillangókisasszonyának egykor heves indulatokat kiváltó eredeti verziójával.

Az elbukott népszavazást követő politikai válság miatt Sergio Mattarella államfő, Matteo Renzi leköszönő miniszterelnök, a gazdasági és a kulturális miniszter is lemondta részvételét az évadnyitó gálán, helyüket a sok halálos áldozatot követelő augusztusi közép-olaszországi földrengés négy túlélője foglalta el a királyi páholyban.

Az európai kulturális élet egyik kiemelkedő társasági eseményének számító gálán ugyanakkor idén jelen volt sok más híresség és személyiség, köztük János Károly volt spanyol király és Roger Moore brit színészlegenda.

A nyitógálán 112 év után először mutatták be a Pillangókisasszonyt olyan formában, ahogyan azt Puccini eredetileg megálmodta. Az operaház zenekarát Riccardo Chailly, a teátrum vezető karmestere, leendő zenei igazgató vezényelte, a darabot Alvis Hermanis rendezte. Az opera címszerepét Maria Jose Siri uruguayi szopránénekesnő alakította, aki most először lépett fel Puccini-műben.

A milanói La Rinascente áruház kirakata is a Pillangókisasszonyra hívja fel a figyelmet.

A Pillangókisasszony 1904-es világpremierje a La Scalában olyan heves indulatokat váltott ki, hogy azóta nem is tűzték műsorra a dalszínházban. Egy nő öngyilkossága sokkoló lehetett a korabeli közönség számára – mondta Alexander Pereira, az operaház vezetője, aki fontosnak tartja, hogy 1904 óta most először úgy mutatták be ezt a mesterművet, “ahogy azt annak idején Puccini megálmodta”.

A produkció televíziós közvetítése kiemelkedő nézettséget hozott: 2,6 millióan követték figyelemmel a RAI olasz televíziós csatornán, ami a RAI közlése szerint 13,4 százalékos nézettséget jelent. Az opera befejező szakaszában a nézőszám 3,5 millióra emelkedett. Így a  jegyeladásból 1,95 millió eurós (558 millió forint) bevételre tett szert a Scala, a kétezer férőhelyes nézőtér minden helye foglalt volt – közölte az intézmény.

“Ez hihetetlen. A nézettségi arány bizonyítja az olaszok operaszeretetét. Egy másik országban elképzelhetetlenek lennének ilyen számok” – emelte ki Alexander Pereira.

A világhírű operaház új szezonjának 15 operaelőadásából kilenc olasz zeneszerző műve, köztük négy Verdi- és két Puccini-szerzemény; a többi német-nyelvű előadás. Az új évadban hét balettelőadást és egy sor hangversenyt is kínál az operaház, amely gyermekeknek szánt programjával 50 ezer fiatalt – 15 ezerrel többet, mint az előző évadban – igyekszik megszólítani a 2016-2017-es szezonban.

Az új évadban több mint 10 év után visszatér az operaházba Riccardo Muti, hogy 2017 januárjában két koncertet vezényeljen a Chicagói Szimfonikus Zenekar élén. Az olasz karmester, aki 2010 óta vezeti a chicagói szimfonikusokat, 2005-ben hagyta ott a világhírű operaházat, amelynek 19 évig volt a zenei igazgatója. Muti annak idején az akkori intendánssal, Carlo Fontanával kirobbant vitája után hagyta el a Scalát.

A milánói operaház évadnyitó gáláját hagyományosan december 7-én, a lombardiai főváros védőszentjének, Szent Ambrusnak a napján tartják.