Hangszálproblémái miatt nem lép fel Jonas Kaufmann

2016 december 16. péntek, 15:26

Hangszálproblémái miatt Hamburg monumentális új koncertpalotája, az Elbphilharmonie két nyitókoncertjén sem lép fel Jonas Kaufmann német sztártenor.

Orvosai tanácsára a művész nehéz szívvel úgy döntött, hogy a Lohengrin január második felében esedékes párizsi előadásaiig meghosszabbítja a fellépési szünetet, hogy teljesen meggyógyuljon – jelentette be csütörtökön a koncertpalota.

A 47 éves Kaufmann helyett a szlovák Pavol Breslik énekli a tenorszerepet Wolfgang Rihm Reminiszenz című operájának ősbemutatóján január 11-12-én, és Felix Mendelssohn Lobgesang című szimfóniájának január 15-i előadásán is, amelyet ugyancsak a nyitófesztivál részeként tartanak az NDR Elbphilharmonie Orchester részvételével.

Hangszálproblémái miatt már többször kényszerült lemondani fellépését a német operaénekes, akit a világ egyik legjobb tenorjának tartanak. Elmaradt november közepére tervezett nagy visszatérése a madridi operaházba, és a Nobel-díj átadása alkalmából tartott stockholmi koncerten sem lépett fel.

Új hangversenyközpontjával a tartományi rangú Hanza-város a világ tíz legjobb koncerthelyszíne közé remél bekerülni. A hullámokat idéző csupa üveg építményt az Elba folyó medrében létrehozott talapzatra emelték. A 120 ezer négyzetméter területű épület három koncerttermet foglal magába, valamint egyebek mellett egy 440 szobás szállodát, luxuslakásokat, üzleteket és egy több mint 500 férőhelyes parkolót.