Don Giovanni – Erwin Schrott-tal az Operában

2016 december 18. vasárnap, 9:15

December 16-án mutatta be az Operaház Mozart Don Giovanniját, a címszerepet Erwin Schrott és Haja Zsolt alakítja váltott szereposztásban.

Fotó: Nagy Attila

Az Operaház ajánlója:

Don Giovanni, azaz Don Juan figurája évszázadok óta nem hagyja nyugodni a művészek és a művészetkedvelők fantáziáját. Szexőrült vagy a romantika bolondja-e ez a férfi, aki kalandról kalandra, nőtől-nőig él? Amorális vagy csupán úgy érzi, hogy a szerelem mindenre feljogosítja a hódítót? És mit gondoljunk róla ma, amikor – ahogy a rendező, Sven-Eric Bechtolf írja – “csupán egy egérkattintásnyira vagyunk a piroslámpás negyedtől a saját otthonunkban. […] A 21. század pornográfiához szokott libertinusaihoz képest Don Giovanni metafizikai mértékkel mérhető romantikus hős.”

Mozart talán legrejtélyesebb alkotása több mint kétszáz éve bűvöli el és készteti töprengésre közönségét. A sevillai illetőségű, mítosszá vált csábító tragikomikus kalandjait elmesélő remekmű valójában az egész világot átfogó, szélesvásznú „nagyeposz”. Egyfelől szenzációs kalandregény, humorral és erotikával fűszerezve; de lenyűgöző erejű párviadal is test és lélek, emberi és isteni között.

A vágy és csábítás lebilincselő körtáncáról Joseph Losey, az opera nagy szakértője mondja: „Vitriolos társadalmi szatíra, tele keserűséggel. De egy olyan ember története is, aki pszichológiailag képtelen alkalmazkodni korához; határokat feszegető személyiség, aki maga provokálja ki sorsa beteljesülését.”

Wolfgang Amadeus Mozart
Don Giovanni
Opera két felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal

Karmester Halász Péter / Kesselyák Gergely
Don Giovanni Erwin Schrott / Haja Zsolt
Donna Anna Kolonits Klára / Pasztircsák Polina
Don Ottavio Horváth István / Tarjányi Tamás
Kormányzó Gábor Géza
Donna Elvira Fodor Beatrix / Fodor Gabriella
Leporello Sebestyén Miklós / Cser Krisztián
Masetto Bakonyi Marcell / Sándor Csaba
Zerlina Keszei Bori / Rácz Rita

Rendező: Gianfranco de Bosio
Díszlet-jelmez: Naná Cecchi
Koreográfus: Merlo P. Andrea
Karigazgató: Strausz Kálmán