Visszalépett a Lohengrin bayreuthi rendezésétől Alvis Hermanis

2016 december 20. kedd, 13:55

Visszalépett a Lohengrin 2018-as bayreuthi rendezésétől a lett Alvis Hermanis, akinek a német menekültpolitikát bíráló nézeteit heves vitákat váltottak ki Németországban.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok hétfőn jelentette be, hogy az 51 éves rendező megszakította a tárgyalásokat a vendégszereplésről, nem kíván részt venni a produkcióban.

A dpa szerint a szervezőknek nagyon is kapóra jöhetett Hermanis visszalépése, mivel jelenléte imázsproblémákat okozhatott volna a fesztiválnak.

Alvis Hermanis

Hermanis tavaly megtagadta egy darab rendezését a hamburgi Thalia Theaterben, tiltakozásul a színháznak a menekültek melletti kiállása ellen. A lett rendező hibának nevezte a menekültek melletti elköteleződést, és nem akarta, hogy kapcsolatba hozzák őt azzal.

Bayreuthban nem ismeretlenek a politikai színezetű botrányok: négy éve Jevgenyij Nyikityin orosz operaénekes jobbnak látta önként lemondani a fellépését, miután olyan filmfelvételek jelentek meg róla, amelyeken horogkereszthez hasonló tetoválásokat viselt egy metálbanda tagjaként.

A fesztivál 2014 novemberében a Parsifal Jonathan Meese-féle rendezésétől állt el pénzügyi okokra hivatkozva, valójában azért, mert félt a botránytól, mivel a rendező gyakran provokál náci szimbolikával, és egy Hitler-karlendítés miatt még bíróság elé is került.

Hermanis visszalépés után a bayreuthi fesztivál a 2018-as Lohengrinről az amerikai Yulal Sharonnal kezd tárgyalásokat, aki Eötvös Péter Három nővér című darabját is rendezte idén a Bécsi Állami Operában.