Jövőre sem marad opera és zenei fesztivál nélkül Kismarton

2016 december 25. vasárnap, 18:12

Herbstgold néven roma, dzsessz, balkáni és klasszikus zenéket felvonultató fesztivált tartanak jövő ősszel a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt), az Esterházy-kastélyban.

A Herbstgold elnevezésű program első napján, szeptember 6-án Nicolas Altstaedt vezényletével fellép az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok, amely a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara lesz az év végétől. A koncerten Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei csendülnek fel. A zenekar szeptember 10-én is koncertet ad, ekkor Haydn, Mozart és Schumann műveit játssza.

Szeptember 7-én a Quartett von Kuijk és a bolgár ütőhangszeres Vassiléna Sérafimova ad koncertet, másnap az ORF Radio-Symphonieorchester Wien lesz a fesztivál vendége.

A program egyik kiemelt eseménye lesz Ian Bostridge, a brit tenor fellépése, aki az Oberon Trióval ad koncertet, majd Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

A balkáni és a roma zene is bemutatkozik a rendezvényen, A macedón King’ Naat Veliov’s & the Original Kocani Orkestar és a dél-francia Titi Robin előadásai hallgathatók.

Az esemény nyitónapján Kismarton különböző pontjain zenélnek majd a művészek, így teremtve fesztiválhangulatot az egész városban. A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivál ideje alatt lakáskoncertekre is lesz majd lehetőség.

A zárónapon négy vonósnégyes – a francia Ensemble Quatuor Ebéne, a Schumann Quartett, a Quartett plus 1 valamint a Phoen Saxophon Quartett – részvételével rendeznek vonósnégyes-maratont.

A fesztiválon a térség bor és gasztronómiai kínálatát is meg lehet majd kóstolni. A Gault Millau védnöksége alatt Pan O’Gusto néven a csúcsborászatok és kiváló konyhák mutatkoznak be az Eisenstädter Orangerie elnevezésű szalonban, amely a kastély területén található.

Ottrubay István az Esterházy Alapítvány ügyvezetője szerint az új fesztivál jelentősen hozzájárul majd Kismarton turisztikai fejlődéséhez.

A fesztivált szeptember 6. és 16. között rendezik. A korábbi években ebben az őszi időszakban tartották a Haydn-fesztivált, azonban a szerződéshosszabbításról szóló tárgyalások meghiúsultak.

Forrás: MTI