Szerelmi tilalom – Ez a Wagner-mű még sosem járt magyar operaszínpadon

2017 január 06. péntek, 13:48

Január 10-én, kedden este fél héttől újra játssza nagysikerű előadását a Kolozsvári Magyar Opera. Reményeik szerint az új évben is hatalmas felfedezés lesz a közönség számára Richard Wagner vígoperája, a Szerelmi tilalom, a mű ugyanis még sosem járt magyar operaszínpadon.

Kolozsvári Magyar Opera / Szerelmi tilalom / Galéria / Fotó: Szabadi Péter

A Kolozsvári Magyar Operában Szabó Máté rendezésében került színre a darab. ,,Ha az egészet tekintve nem is tudatos dramaturgiával van dolgunk, mely sokszor alárendelődik a szólamigénynek, a kotta minden egyes hangja társítható egy szereplő valamely mozzanatával. Ez persze alapigény, mivel azonban komédiáról van szó, az a célom, hogy a játszó énekesek éljenek a zenekari árokból kapott lehetőségekkel, képesek legyenek különválasztani, mely szólamok világítják meg éppen az ő karakterüket. Gondolatilag pedig érdemes minél nagyobb szélsőséggel felmutatni a hipokrízis antitézisét, ami nem egy gyógyszergyári termék, csak dőrén hangzik, szóval csúfot kell űzni abból, ahogyan elhazudjuk emberi lényegünket, leradírozva ezáltal magunkat az igazság térképéről” – nyilatkozta Szabó Máté, rendező.

Hozzátette: ,,A mű cselekményét az 1920-as évek Amerikájába, pontosabban New Palermóba, az alkoholtilalom idejére tettem át, ahol a filmekből jól ismert zsánerfigurák is megjelennek.”

Richard Wagner darabjának librettója Shakespeare Szeget szeggel című színműve alapján készült, amelyben egy erkölcscsősz zsarnok ütközik össze Palermo népével. A középpontban egy álszent német kormányzó áll, akinek eltökélt célja megzabolázni a szicíliai erkölcsöket. Egy apácanövendék veszi fel a harcot a helytartóval s megszorításaival, az általános felfordulásnak pedig egy fékevesztett karnevál után a király visszatérése vet véget. Az előadás dirigense Selmeczi György, díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, koreográfusa pedig Jakab Melinda. A librettót Csákovics Lajos fordította.

A szereposztás tagjai: Egyed Apollónia, Balla Sándor, Szabó Levente, Pataki Adorján, Barabás Zsuzsa, Szilágyi János, Sándor Árpád, Hary Judit, Rétyi Zsombor, Plesa Róbert, Mányoki László

Az előadásra jegyek vásárolhatók az opera jegypénztárában (hétköznapokon 13-19 óra között, és előadások előtt két órával, tel.: 0754-050150, 0371-395790).

Forrás. www.magyaropera.ro