Plácido Domingo vezényli a Don Giovannit a bemutató 230. évfordulóján

2017 január 30. hétfő, 12:24

Plácido Domingo fogja vezényelni októberben a Don Giovanni koncertelőadását a Mozart-opera ősbemutatójának 230. évfordulóján a Cseh Nemzeti Színház Estates Színházában.
Domingo a Cseh Nemzeti Színház zenekarával mutatja be az operát két koncertelőadáson október 27-én és 29-én az Estates Színházban, amely arról híres, hogy itt vezényelte Mozart a Don Giovanni ősbemutatóját 1787. október 29-én. Prága legrégebbi színháza akkor alapítója, Nostic gróf nevét viselte. Mozart világhírű művét Prágának komponálta.

Plácido Domingo vasárnapi prágai sajtóértekezletén elmondta, az alkalmat arra kívánja felhasználni, hogy a közönség legszélesebb rétegeiben tudatosítsa, hogy az opera világpremierje a cseh fővárosban volt. Hozzátette: nemcsak karmesterként és művészeti vezetőként vesz részt a projektben, hanem a cseh kultúrtörténelem terjesztőjeként is. Rá akar világítani Prága, mint egy kultúrával mélyen átivódott város különleges helyzetére. Elmondta, hogy a Don Giovanni előadása akkor ötlött fel benne, amikor néhány éve magánúton Prágában járt.

Az októberi előadások főszerepeit az általa alapított nemzetközi énekverseny, az Operalia résztvevői fogják énekelni, de a maestro cseh előadóművészeket is meghívott a programba. Plácido Domingo már vezényelte korábban Mozart operáját a washingtoni operaházban és a New York-i Metropolitan Operában.

Forrás: MTI