Riccardo Muti nyitja meg a Toscanini 150. születésnapjára rendezett pármai rendezvénysorozatot

2017 február 03. péntek, 21:16

Riccardo Muti nyitja meg az Arturo Toscanini születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozatot szombaton a pármai Teatro Regióban.

Muti szombaton részt vesz egy vitán Harvey Sachs író-művészettörténésszel, Toscanini biográfusával is.
“Megtiszteltetés, hogy Muti nyitja meg színházunk programsorozatát. Muti és Toscanini között szoros zenei és kulturális kapcsolat van. Muti Toscanini valódi örököse” – mondta Laura Maria Ferraris, Parma kultúráért felelős városi tanácsosa.

Muti Antonino Votto, Toscani egyik diákjának tanítványa volt. “Mutiban megvan Toscanini keménysége és karizmája” – véli Renata Tebaldi szopránénekes. A következő hetekben számos programmal emlékeznek meg Parmában az ott született legendás olasz karmesterről.

Az ünnepségek vasárnap a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar koncertjével folytatódnak Jurij Temirkanov vezetésével. Az orosz karmester éveken át volt a Teatro Regio zenekarának vezetője. Az előadást Dmitrij Sosztakovics és Szergej Prokofjev műveinek szentelik, akik Toscanini kedvenc zeneszerzői közé tartoztak.

Toscanini 1867. március 25-án született Parmában. Születésének évfordulójára számos programot tervez szülőháza: dokumentumokat, jegyzeteket és a Toscanini család tulajdonából származó fotókat is bemutatnak. Több tárgy is látható lesz, amelyeket a család Parma közösségének ajándékozott 1967-ben, a karmester születésének 100. évfordulóján.