Olasz operaközvetítések indulnak a Várkert Bazárban

2017 március 14. kedd, 7:30

A Közép-és Kelet-Európai régióban elsőként a budapesti Várkert Bazár csatlakozott a legnevesebb olasz operaházak előadásait élőben közvetítő All’Opera sorozathoz. Az évad következő előadása március 14-én a Manon Lescaut lesz a Torinói Királyi Színházból, amit április 18-án A tolvaj szarkakövet Rossinitől, az olasz opera szentélyeként számon tartott milánói Scalából.

Várkert Bazár

Várkert Bazár

Az All’Opera exkluzív élő operaközvetítésekből álló sorozat, amely Itália legnevesebb operaházai, köztük a milánói Teatro alla Scala, a Torinói Királyi Színház vagy a Firenzei Operaház produkcióit juttatja el világszerte a mozivásznakra. A 2017-es évad klasszikus művek új, modern rendezésben színre vitt produkcióit vonultatja fel a legkedveltebb zeneszerzőktől, mint Puccini (Manon Lescaut), Rossini (A tolvaj szarka), Verdi (Don Carlos) és Mozart (Szöktetés a szerájból).

Az előadásokat Közép- és Kelet-Európában elsőként Budapesten, a Várkert Bazárban élvezheti a közönség, a színpadi produkciók moziközvetítéseiről és filmtörténeti klasszikusok újrabemutatásáról ismert Pannonia Entertainment forgalmazásában. Az operák eredeti (olasz, német) nyelven csendülnek fel, a vetítések angol felirattal követhetők. Az előadások szünetei során más neves intézményekhez – például a londoni Royal Opera House-hoz vagy a New York-i Metropolitan Operához – hasonlóan rövid riportokkal, kulisszatitkokkal, értelmező szakértői interjúkkal színesítik az élő közvetítést.

Az évad következő előadása március 14-én Puccini Manon Lescaut című operája lesz a Torinói Királyi Színházból, olyan operacsillagokkal a főszerepben, mint María José Siri és Gregory Kunde. Az új felfogásban színre vitt darab különlegessége, a filmsztárként ismert Jean Reno rendezi.

Ezt április 18-án Rossini A tolvaj szarka című operája követi a milánói Scala-ból, ahol a darab ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából exkluzív ünnepi előadást tartanak a világhírű Rossini-specialista Riccardo Chailly vezénylése mellett. A produkció rendezője Gabriele Salvatores, aki 1999-ben a Legjobb külföldi film Oscar-díját hozta el Mediterraneo című filmjével. A főbb szerepekben a fiatalabb generáció nemzetközi hírű énekesei tűnnek fel, mint Rosa Feola, Serena Malfi, Paolo Bordogna és Edgardo Rocha.

Firenzei Operaház: Don Carlos

Firenzei Operaház: Don Carlos

Május 5-én a világ egyik legfiatalabb operaházába, a 2011-ben megnyílt, ultramodern Firenzei Operaházba kalauzol el a vetítéssorozat, ahol Verdi Don Carlosát a világhírű karmester, Zubin Mehta vezényli egy fiatal csillagokból álló szereplőgárda élén. Feltűnik a darabban Fabio Sartori, Julianna Di Giacomo, Massimo Cavalletti és a Mariinszkij mezzo-szoprán sztárjaként ismert Jekatyerina Gubanova is.

Az évad utolsó előadása június 19-én Mozart háromfelvonásos daljátéka, a Szöktetés a szerájból lesz, amelyet az olasz opera szentélyéből, a milánói Scalából közvetítenek. A darabot, amelyet a Scala a legendás rendező, Giorgio Strehler halálának 20. évfordulója alkalmából tűzött műsorra, Mattia Testi rendezi Strehler eredeti színpadra állítása alapján, a karmester ismét Zubin Mehta. A főbb szerepekben fiatal német és svájci tehetségek, Lenneke Ruiten, Sabine Devieilhe, Mauro Peter, Maximilian Schmitt láthatók.

Forrás: magyaridok.hu