Plágiumbotrány a bécsi operaházban

2017 március 16. csütörtök, 14:17

A bécsi opera igazgatói székének várományosát plágium vádjával illették – számolt be a Papageno.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az osztrák kulturális miniszter döntése alapján a Ring operájának élén 2020-tól kezdheti meg munkáját a popzenekritikusból rádióadó-vezetővé majd lemezkiadó-főnökké avanzsált Bogdan Roščić.

Bogdan Roščić (fotó: Leonhard Foeger/Reuters)

Bogdan Roščić (fotó: Leonhard Foeger/Reuters)

A Bécsi Egyetem hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amit Roščić disszertációjával kapcsolatban folytattak le. A közleményből kiderül, hogy dolgozatának egy fejezete forrásmegjelölés nélkül tartalmazza Peter Decker Theodor Adorno munkásságáról szóló doktori értekezésének egyes részleteit.

Roščić a hír kapcsán közleményt juttatott el az osztrák távirati irodához, amelyben azt írja: „Deckerrel 35 évvel ezelőtt valóban találkoztunk, közösen dolgoztunk és gondolkodtunk bizonyos kritikai elméleteken. Eszmecserénk forrásait harminc év távlatából nem tudom elkülöníteni. Az ügyben folyamatos kapcsolatban vagyok a Bécsi Egyetemmel.”

Az ügy kapcsán arra is fény derült, hogy Thomas Drozda osztrák kulturális miniszter, aki ellentmondásos körülmények között hozta meg döntését, feltehetően tudott a plágium lehetőségéről. Ha a vádak bebizonyosodnak, az osztrák törvények szerint Roščić nem foglalhatja el a posztját.

Forrás: Papageno

 

 
 

Kapcsolódó anyagok