Wim Wenders első operarendezésére készül Berlinben

2017 március 23. csütörtök, 9:40

Wim Wenders filmrendező először rendez operát, mégpedig a Berlini Állami Operaháznak.

Georges Bizet Gyöngyhalászok című operájának premierjét 2017. június 24-re tervezik, a karmester Daniel Barenboim főzeneigazgató lesz. Wendersszel “régóta flörtölt” Barenboim, most eljutottak odáig, hogy Wenders velünk dolgozzon – mondta el Jürgen Flimm intendáns.

Wim Wenders

Wim Wenders

A filmrendező 2013-ban már tárgyalt a Bayreuthi Ünnepi Játékokkal Richard Wagner operaciklusa, A Nibelung gyűrűje újrarendezéséről, szerződés azonban nem született.

Flimm szerint Wenders azért választotta Bizet operáját, mert ez volt az első opera, amelyet egykoron látott.

Az állami operaház a három legnagyobb berlini operaház egyike. Az Unter den Linden körúton álló intézmény felújítása már évek óta tart, ezért a társulat a nyugat-berlini Schiller Színházban vendégszerepel. A tervek szerint 2017. október 3-án nyithat meg újra a felújított operaház. Flimm szerint ennek valószínűsége 99 százalék.

“Ki hitte volna, hogy egyszer eljön az a nap is” – fogalmazott Flimm, a felújítási munkálatok az elmúlt években ugyanis elhúzódtak, a költségek jelentősen megnőttek.

Az operaház a 2016-2017-es szezonban fő színpadán nyolc premiert tervezett, köztük Hector Berlioz Faust elkárhozása című művét is bemutatják. A rendező Terry Gilliam, a brit Monty Python komikuscsapat egyik alapítója.