Nagy sikert aratott a II. Eduárd királyról szóló opera ősbemutatója Berlinben

2017 március 26. vasárnap, 17:24

II. Eduárd 14. századi angol király életét mutatta be nagy sikerrel a berlini Német Opera színpadán Andrea Lorenzo Scartazzini svájci zeneszerző.

A kilencvenperces darab ősbemutatóját vasárnap este tartották. A zeneszerző a Német Opera megbízásából immár harmadik operáját írta a dalszínház számára.

Edward II.

Az előadás librettóját Christopher Marlowe (1564-1593) színdarabja és más kortárs szövegek alapján Thomas Jonigk írta.

Az opera középpontjában II. Eduárd (1284-1327) és ifjúkori barátjához, Piers de Gavestonhoz fűződő szerelmi kapcsolata áll. A darab bemutatja a király elkeseredettségét és a nép egyre növekvő haragját a férfiak közti kapcsolat miatt, melyet az egyház halálos bűnként üldözött.

Edward II.

Edward II.

Scartazzini kompozícióját a Thomas Sondergaard karmester vezette nagyzenekarra építette, melyben rézfúvósok és ütős hangszerek kaptak kiemelkedő szerepet.

Christof Loy rendező a király életét önálló képekben elevenítette fel: a később ellene szervezkedő feleségétől, Izabellától való növekvő elidegenedésétől kezdve Eduárd rémálmain át egészen meggyilkolásáig.

A címszerepet Michael Nagy német bariton énekelte, II. Eduárd felesége, Izabella szerepét Agneta Eichenholz svéd szoprán szólaltatta meg. A homoszexuális Eduárd király szeretője szerepében Ladislav Elgr cseh tenor lépett fel.