All’Opera 2017 – Az olasz opera legjava a mozivásznon

2017 április 14. péntek, 10:04

A Közép- és kelet-európai régióban elsőként a budapesti Várkert Bazár csatlakozott a legnevesebb olasz operaházak előadásait élőben közvetítő All’Opera sorozathoz. Az évad következő előadása április 18-án A tolvaj szarka Rossinitől, az olasz opera szentélyeként számon tartott milánói Scalából, a továbbiakban pedig látható lesz Verdi Don Carlosa a Firenzei Operaházból és Mozart daljátéka, a Szöktetés a szerájból szintén a Scalából.

La Scala

Mi is az az All’Opera?

Az All’Opera exkluzív élő operaközvetítésekből álló sorozat, amely Itália legnevesebb operaházai, köztük a milánói Teatro alla Scala és a Firenzei Operaház produkcióit juttatja el világszerte a mozivásznakra. Az All’Opera 2017-es évadja klasszikus művek új felfogásban, modern rendezésben színre vitt produkcióit vonultatja fel a legkedveltebb zeneszerzőktől, Rossini (A tolvaj szarka), Verdi (Don Carlos) és Mozart (Szöktetés a szerájból). A produkciókat az operaházakban zajló előadás során 100 db speciális (HDR) kamerával és 50 db csúcsminőségű mikrofonnal rögzítik és speciális, nagy sebességű internetes rendszer segítségével továbbítják vetítési helyszínekre, akár több ezer km távolságra. A világszínvonalú előadásokat Közép- és Kelet-Európában elsőként Budapesten, a Várkert Bazárban élvezheti a közönség, a színpadi produkciók moziközvetítéseiről és filmtörténeti klasszikusok újrabemutatásáról ismert Pannonia Entertainment forgalmazásában. Az operák eredeti (olasz, német) nyelven csendülnek fel, a vetítések angol felirattal követhetők. Az előadások szüneteiben – hasonlóan más neves intézményekhez, a londoni Royal Opera House-hoz vagy a New York-i Metropolitan Operához – rövid riportokkal, kulisszatitkokkal, értelmező szakértői interjúkkal színesítik az élő közvetítést.

Riccardo Chailly

Riccardo Chailly

Rossini Oscar-díjas rendező színrevitelében

Az évad következő előadása április 18-án Rossini A tolvaj szarka című operája a milánói Scalából, ahol a darab ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából exkluzív ünnepi előadást tartanak a világhírű Rossini-specialista Riccardo Chailly vezénylése mellett.

“Fergeteges siker volt, az opera olyan lelkesedést váltott ki a nézőkből, hogy tömegesen álltak fel az emberek, hogy Rossinit ünnepeljék… Rossini már azelőtt elfáradt a hajlongásban mielőtt a közönség belefáradt a tapsolásba” – írta Stendhal, aki szemtanúja volt A tolvaj szarka 1817-es ősbemutatójának a milánói Scalában.

A friss produkció rendezője Gabriele Salvatores, aki 1999-ben a Legjobb Külföldi Film Oscar-díját hozta el Mediterraneo című filmjével. A főbb szerepekben a fiatalabb generáció nemzetközi hírű énekesei tűnnek fel, mint Rosa Feola, Serena Malfi, Paolo Bordogna és Edgardo Rocha.

Szöktetés a Szerájból

Szöktetés a Szerájból

Zubin Mehta utolsó alkalommal dirigálja Verdi Don Carlosát

Május 7-én a világ egyik legfiatalabb operaházába, a 2011-ben megnyílt, modern Firenzei Operaházba kalauzol el a vetítéssorozat, ahol Zubin Mehta világhírű karmester az operaház leköszönő főzeneigazgatójaként utolsó alkalommal dirigálja Verdi Don Carlosát.

A vadonatúj díszletekkel és jelmezekkel színre vitt produkció címszerepében az olasz tenorsztár, Fabio Sartori látható, Valois Erzsébet Julianna Di Giacomo szoprán alakítja, aki többek között a Metropolitan Operában és a Scalában is énekelt vezető szerepeket.

Zubin Mehta

Zubin Mehta

Látható a Szöktetés a szerájból ünnepi emlékelőadása is

Az évad utolsó előadása június 19-én Mozart háromfelvonásos daljátéka, a Szöktetés a szerájból ünnepi emlékelőadása lesz, amelyet az olasz opera fellegvárából, a milánói Scalából közvetítenek. A legendás rendező, Giorgio Strehler 1965-ben egy felejthetetlen sziluett-játék formájában vitte színre Mozart daljátékát a Salzburg Fesztiválon, ahol Zubin Mehta vezényletével mutatták be nagy sikerrel és később a Scala rendszesen műsorra tűzte. A nagy rendező halálának 20. évfordulója alkalmából a Scala ismét műsorra tűzi ezt az ünnepelt előadást, azzal a karmesterrel, aki először vezényelte – Zubin Mehtával. Constanza szédítő szerepét Lenneke Ruiten énekli, aki hatalmas ovációt kapott 2015-ben Mozart Lucio Silla c. operájában nyújtott előadásáért, Belmonte szerepében pedig a felívelő Mozart tenor, Mauro Peter látható.

A tolvaj szarka illusztráció

A tolvaj szarka illusztráció

A Várkert Bazár és a Pannonia Entertainment együttműködésében megvalósuló budapesti All’Opera közvetítések célja, hogy a hazai közönségnek is elhozza az olasz operaházak világszínvonalú produkcióit, ezzel színesítve a Magyarországon is egyre népszerűbb operaközvetítések kínálatát. A közvetítésekre jegyek kaphatók a Várkert Bazár jegypénztárában és honlapján, valamint a jegy.hu-n.