Kesselyák Gergely: „Nem kell ahhoz nagyestélyi, hogy beüljünk az operába”

2017 május 26. péntek, 11:33

Kodály Zoltánra emlékezik az idei Bartók Plusz Operafesztivál. A művészeti igazgatót a Borsod Online kérdezte.

A boon.hu cikkéből:

Az Operafesztiválnak a jövőben önálló költségvetése lesz. A kérdésre, mit jelent ez a rendezvény szervezése szempontjából, Kesselyák Gergely így felelt: “Hatalmas eredményként értékelem. Bár az előző évben komoly támogatást kaptunk a minisztériumtól, de vissza-visszatérő problémánk, hogy nem tudunk eléggé előre tervezni. Ez nem kis gond, hiszen a fesztivál 18 évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy két hétre felpezs­díti Miskolc életét, idevonzza a külföldi érdeklődőket, turistákat is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha például a külföldi utazási irodáknak már most meg tudjuk mondani, mi lesz a fesztivál programja két év múlva. És a külföldi szakújságírók, szervezők is azt kérdezik, mi lesz jövőre. Októberben azonban még nem tudtuk, hogy mennyi pénz lesz a 2017-es fesztiválra. Csak az volt biztos, hogy lesz 100 millió forintunk, de hogy az mennyivel egészül ki, nem tudtuk. Az államtitkár mostani bejelentése alapján 150 millió forint stabil állami támogatást kapunk a jövő évtől, Miskolc pedig évente szűk 100 millió forinttal támogat bennünket. Ennek ismeretében már tudunk tervezni, és elindulhatunk külföld felé. További ígéret, hogy a vidéki fesztiválok keretéből még kiegészül a forrásunk, ez további szépítgetéseket tesz lehetővé.”

Kesselyák Gergely

Kesselyák Gergely

A közönség az elmúlt évek alatt megszokta, hogy az Ezrek operája egy-egy klasszikus, közkedvelt mű, amit az utcán vagy szabadtéren adnak elő. Az idei egy kicsit más lesz. “Kodály Székely fonója egy nagyon szép kivitelű produkció lesz a Magyar Állami Operaház társulatának előadásában, amit ezúttal a Nagyszínházban tekinthet meg a közönség kedvező áron, pár száz forintos jeggyel. Újdonság lesz viszont, hogy az előadást élőben a Szent István téren, egy óriási LED-falon követhetik nyomon azok, akik nem jutottak be a Nagyszínházba. Én egyébként annak vagyok a híve, hogy a fesztivál visszatérő programjai ne legyenek minden évben egyformák” – hangsúlyozta a művészeti vezető.

“Azt már 2012-ben is láttuk a Tosca után, hogy az Ezrek operája egy népszerű közösségi operaprogram. Kiderült, operát sokkal többen szeretnének nézni és hallgatni, mint amennyien ezt teszik. Sokan talán nem tudják, hogy viszonylag olcsón is el lehet jutni az operába. A miskolci operafesztiválra és a fővárosi Erkel Színházba is. Nagyestélyibe sem kell öltözni, és nem kell zenei diploma ahhoz, hogy megértsük a zenét. Hiszen az operát normális időkben normális szerzők írták normális embereknek, és a művek olyan dolgokról szólnak, olyan zenei körítésben, ami megérinti az ember lelkét. Az elmúlt évszázadban talán egy kicsit mesterkélt lett az opera, ezért veszítette el szép lassan egymást a szerző és a közönség. De azon dolgozunk, hogy újra egymásra találjanak. Úgy érzem, egyre többen értik, hogy amikor egy új, kortárs darabot mutatunk be, az éppen arról szól, hogy a napjainkban születő muzsika is lehet szép, értékes és mindannyiunkhoz szóló” – fogalmazott Kesselyák Gergely.

A teljes interjú itt olvasható.