Cosi fan tutte a bécsi operában – Chiara Muti rendezi, Riccardo Muti vezényli

2017 május 31. szerda, 21:45

Új rendezésben állítja színpadra 2019-ben Mozart vígoperáját, a Cosi fan tuttét a bécsi Staatsoper, az előadást Riccardo Muti vezényli, az opera rendezésével lányát, a 44 éves Chiarát bízták meg.

Az olasz karmester az Il Messaggero római napilapnak elmondta, hogy lánya igen járatos az opera, különösen Mozart darabjainak rendezésében. “Tehetségét már igazolta a Manon Lescaut-val Rómában és a Figaro házasságának színpadra állításával Nápolyban és Bariban” – tette hozzá.

Riccardo Muti most az Aida előadását készíti elő a Salzburgi Ünnepi Játékokra, ahol a címszerepet Anna Netrebko fogja énekelni. Az előadás további érdekessége, hogy Shirin Neshat New Yorkban élő iráni képzőművész rendezi.

“Nagyon örültem az új intendáns, Markus Hinterhäuser elképzelésének Shirin Neshat meghívásáról, aki filmjeiben a közel-keleti asszonyok helyzetével foglalkozott” – kommentálta Muti.

A salzburgi Aida a különböző fajok, kultúrák és vallások közötti kapcsolatokról fog szólni. “Ez egy igen aktuális téma az integráció nehézségeivel küszködő világunkban” – vélte Muti.

Az olasz karmester júliusban Iránban fog vezényelni a ravennai fesztivál keretében rendezett Barátság útjai nevű multikulturális eseményen.

“A teheráni útnak különös politikai jelentősége is van. A zene ősidők óta közvetítő szerepet játszik. Utazásunk gondolata, hogy zenekarunkba, kórusunkba befogadunk zenészeket azokból az országokból, amelyeket felkeresünk” – magyarázta Muti.