Rufus Wainwright művével indul az Armel Opera Festival

2017 június 01. csütörtök, 15:43

Rufus Wainwright Prima Donna című operájának magyarországi bemutatójával indul június 28-án a 10. Armel Opera Festival a Thália Színházban.

Havas Ágnes, Alföldi Róbert / Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Havas Ágnes, Alföldi Róbert / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

A művet New Yorkban, Londonban, Manchesterben és Torontóban mutatták be eddig, a magyar közönség pedig Alföldi Róbert rendezésében ismerheti meg Budapesten. A rendező a múlt évben választotta ki az Armel Opera Versenyre jelentkezők közül Je Ni Kim énekesnőt, aki a szolgálólány szerepében lép színpadra a bemutatón. Az előadásban a Pannon Filharmonikusok működnek közre Vajda Gergely vezényletével. A zenekar produkciós partnere is a fesztiválnak, hiszen ők a Prima Donna színpadra állítói Magyarországon. A bemutatón jelen lesz a szerző is.

Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

A fesztiválon idén is öt bemutatót tartanak, de újdonság, hogy ezeknek két város, Budapest és Bécs ad otthont – mondta el Havas Ágnes, az operafesztivál igazgatója a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. A budapesti nyitóeladás után június 30-án már Bécsben, a MuTh színházban folytatódik a fesztivál, ahol négy bemutató lesz.

Ámon Betti sajtófőnök

Ámon Betti sajtófőnök

A MuTh programjában szerepel Udo Zimmermann Die weisse Rose című műve a Biel Solothurn Zenekar és Színház előadásában, Anna Drescher rendezésében. A Szegedi Nemzeti Színház július 1-jén Gaetano Donizetti Il giovedi grasso o Il nuovo Pourceaugnac című darabját mutatja be Toronykőy Attila rendezésében, a Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor vezényli.

Meláth Andrea / Armel Opera Festival - sajtótájkoztató / Fotó: Színház.org

Meláth Andrea / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Michal Dobrzynsky Operetkáját a Varsói Kamaraopera Szimfonietta adja elő Jerzy Lach rendezésében, Martyna Kosecka Klothó (A mesefonál) című operáját a Horvát Nemzeti Színház viszi színre Krzysztof Cichenski rendezésében. A bécsi előadásokra a belépővel rendelkező nézők ingyenes, különjáratú autóbusszal juthatnak el, amely a Hősök teréről indul és oda is érkezik vissza.

Meláth Andrea, Horváth Zsolt, Havas Ágnes / Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Meláth Andrea, Horváth Zsolt, Havas Ágnes / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Havas Ágnes a további programok közt említette a június 29-i estet, ahol a fesztivál nemzetközi operaíró pályázatára érkezett művek közül kettőt mutatnak be a Mozsár Kávézó pódiumán Almási-Tóth András szerkesztésében és rendezésében.

Gyüdi Sándor, Almási-Tóth András / Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Gyüdi Sándor, Almási-Tóth András / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

A jubileumi díjátadó gálának július 4-én a Thália Színház ad otthont, a házigazda Alföldi Róbert lesz. Az esten közreműködnek a Pannon Filharmonikusok Vajda Gergely dirigálásával. A gálán elhangzik a fesztivál hivatalos dalának magyar nyelvű változata a pályázatot nyert női és férfi énekes előadásában.

Alföldi Róbert / Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Alföldi Róbert / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Az igazgató kiemelte, hogy az Armel Opera Festival újabb nemzetközi elismerést kapott az Európai Fesztiválszövetségtől (EFA), a Kiváló Minősítést második alkalommal érdemelték ki. Az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert élőben közvetíti és további hat hónapon át elérhetővé teszi az érdeklődők számára.

Havas Ágnes / Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Havas Ágnes / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Virtuózok pénteki gáláján derül ki, hogy ki kapja az Armel Opera Festival fődíját, koncertfellépést a New York-i Carnegie Hallban. A másik két nyertes Berlinben és Londonban léphet színpadra.

Havas Ágnes, Alföldi Róbert, Vajda Gergely / Armel Opera Festival - sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Havas Ágnes, Alföldi Róbert, Vajda Gergely / Armel Opera Festival – sajtótájékoztató / Fotó: Színház.org

Havas Ágnes elmondta: a jubileumi évben az Armel Opera Festival a brit Jersey szigeten mutatkozik be, a Jersey Operaház meghívására augusztus 20-án. Az utcazene és flashmob Vajda Gergely karmester vezetésével várja az érdeklődőket, este a Szegedi Nemzeti Színház Faust című előadása látható az Operaházban, Bodolay Géza rendezésében.

Forrás: MTI, Színház.org