Megkezdődött a nemzetközi Wagner-kongresszus Budapesten

2017 június 08. csütörtök, 13:26

A Nemzetközi Richard Wagner Társaság Budapesten tartja szerdán kezdődő kongresszusát, amelyen 140 tagszervezetet mintegy 300 résztvevő képvisel.

Richard Wagner

Richard Wagner

A Nemzetközi Richard Wagner Társaság éves közgyűlését pénteken a Pesti Vigadóban tartják, emellett a tagszervezetek képviselői kulturális és turisztikai programokon vesznek részt – közölte Bajai András, a házigazda magyarországi Wagner Társaság elnöke az MTI-vel. A szerdai nyitó koncerten Horti Lilla (szoprán), Balog József (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin (hegedű) és Kokas Dóra (cselló) lép színpadra a Pesti Vigadóban.

A kongresszus résztvevői csütörtökön Wagner Parsifal című operáját a Művészetek Palotájában, pénteken Bartók A kékszakállú herceg várát és Vajda János Mario és a varázsló című egyfelvonásosát a Magyar Állami Operaházban tekintik meg. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szombaton Debussy, Ravel és Mozart műveit Devich Gergely (cselló), Balogh Ádám (zongora) és a Kruppa Vonósnégyes szólaltatja meg. A programok közt szerepel a Bartók és a Liszt Múzeum megtekintése, városnézés Budapesten és környékén. Kisebb csoportok ellátogatnak Gödöllőre, Kecskemétre és Esztergomba is.

Bajai András elmondta, hogy a szombaton záruló kongresszuson részt vesz Eva Wagner-Pasquier, a bayreuthi fesztivál korábbi igazgatója, Wagner déd- és Liszt Ferenc ükunokája, aki ellátogat a Budapest Music Centerbe (BMC) és várhatóan találkozik Kurtág Györggyel is. A Nemzetközi Wagner Társaság célja összehangolni öt világrész százharminc országában a 21 ezer főnyi tagság tevékenységét, fő törekvésük érdeklődést kelteni Richard Wagner művei iránt, elmélyíteni megértésüket, előadásaikhoz pedig ösztöndíjakkal támogatni az új generációk zeneművészeit. A társaság részt vesz a Bayreuthi Ünnepi Játékok fenntartásában is.

A társaság 250 ifjú zeneművésznek ad ösztöndíjat, hogy egy hetet tölthessenek Bayreuthban és tanulmányozzák Wagner művészetét. Magyarországról minden alkalommal négy fiatalt hívnak meg.
A magyarországi Wagner Társaságot a világon az elsők között, 1872-ben alapították. Működését néhány évtizednyi szünet követte, majd 1990-től indulhatott újra.

Forrás: MTI, Színház.org