Lezárult az Armel Opera Festival – Negyedszerre is közönségdíjas Alföldi Róbert

2017 július 05. szerda, 9:00

Az Armel Opera Festival tíz évvel ezelőtti alapításakor merész feladatra vállalkozott. Célja egy olyan operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amelyben ötvözni tud egy – szintén nemzetközi – tehetségkutató versenyt operaénekesek számára és egy évente öt produkciót bemutató fesztivált.

Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval várta a kalandvágyó opera- és színházrajongókat június 28. és július 3. Között Budapesten a Thália Színházban és Bécsben a MuTh Színházban.

A fesztivál tradíciója szerint nemzetközi zsűri figyelte és értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét, valamint a produkciók művészi színvonalát.

Dieter Kaegi,  Biel Solothurn Zenekar és Színház igazgatója, Morgane Heyse, szoprán, Alföldi Róbert /  Fotó: Kállai-Tóth Anett

Dieter Kaegi, Biel Solothurn Zenekar és Színház igazgatója, Morgane Heyse, szoprán, Alföldi Róbert / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A zsűri elnöke: Annilese Mikskimmon, a Norvég Operaház (Oslo) igazgatója

A zsűri tagjai:

Clarie Middleton, a Hackney Empire színház igazgatója (London)
Kim Whitener, a PROTOTYPE Fesztivál társigazgatója (New York)
Henry Little, az Opera Rara igazgatója, a Brit Nemzeti Opera Bizottság elnöke (London)
Kjell Englund, a svéd Norrlands Operan művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója (Umea)
José Correira, az ARTE Concert programigazgatója (Párizs)

A döntés ismét nehéz feladatot rótt a zsűrire, hiszen szerepeket-alakításokat nehéz összemérni, ahogy a legkülönfélébb kortárs különlegességeket is, különösen annak tükrében, hogy rendkívül magas színvonalú előadások születtek.

Az idei fesztivál Rufus Wainwright: Prima Donna c. operájának magyarországi bemutatójával indult Budapesten, a Thália Színházban, Alföldi Róbert rendezésében. A premieren jelen volt a szerző is, akit elsősorban popsztárként ismer a nagyközönség. Ezt követően Bécsben, a MUTH-ban folytatódott a fesztivál, június 30-tól négy estén át. A Biel Solothurn Zenekar és Színház előadásában Udo Zimmermann: Weisse Rose-t, A Szegedi Nemzeti Színház Gaetano Donizetti: Il giovedì grasso c. operáját, a Varsói Kamaraopera társulata Michal Dobrzynski: Operetka c. művét, és a Horvát Nemzeti Színház (Rijeka) Klothó c. előadását láthatta a közönség. A fesztivál programját idén is élőben közvetítette az ARTE Concert, és itt lehetett szavazni a legjobban tetsző előadásokra is.

Az eredmények kihirdetésére, a Legjobb Produkció, a Legjobb Előadó és az ARTE Közönségdíj átadására július 4-én, Jubileumi Gálaest keretében került sor Budapesten, a Thália Színházban. Az est házigazdája Alföldi Róbert volt, közreműködött a Pannon Filharmonikusok, vezényelt: Vajda Gergely.

Armel Opera Festival 2017 – Legjobb Produkció

Udo Zimmermann: Weisse Rose
A Biel Solothurn Zenekar és Színház produkciója (Svájc)
Rendező: Anna Drescher

Armel Opera Festival 2017 – Legjobb Előadó
A Legjobb Előadó díja 6000 Euro.

Morgane Heyse – szoprán (Franciaország)
Gaetano Donizetti: Il giovedì grasso – Szegedi Nemzeti Színház produkciója
Rendező: Toronykőy Attila

Armel Opera Festival 2017 – ARTE Közönségdíj

Rufus Wainwright: Prima Donna
Rendező: Alföldi Róbert
A Pannon Filharmonikusok produkciója (Magyarország)

Alföldi Róbert rendező az Armel Opera Festival 10 éves történetében kiemelkedő művészi teljesítményéért   eddig háromszor kapta meg a Legjobb Produkció díját, és most negyedszer vette át a Közönség-díjat.

KÜLÖNDÍJ

Az Armel Opera Festival zsűrije idén Különdíjjal jutalmazta PETROVICS ESZTER televíziós rendezőt, a Fesztivál előadásainak rendkívül magas színvonalú élő közvetítéséért az ARTE Concert csatornán.

Petrovics Eszter kilenc éve rendezi az Armel Opera Festival előadásainak élő közvetítését, kimagasló minőségű munkájának elismeréséhez szeretettel gratuálunk!

Az Armel Opera Festival előadásai az ARTE Concert weboldalán december végéig láthatók az alábbi linkeken:

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-001-A/prima-donna-de-rufus-wainwright-armel-opera

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-002-A/weisse-rose-d-udo-zimmermann-armel-opera-festival

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-003-A/il-giovedi-grasso-de-gaetano-donizetti-armel-opera-festival

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-004-A/operetka-de-michal-dobrzynski-armel-opera

http://www.arte.tv/fr/videos/076006-005-A/klotho-de-martyna-kosecka-armel-opera