Jövőre Dél-Koreában rendezik meg az Operalia énekversenyt

2017 július 07. péntek, 13:03

Dél-Korában rendezik meg 2018-ban a fiatal tehetségek felfedezését segítő énekversenyt, az Operaliát.

Plácido Domingo és az Operalia verseny Dél-Koreát választotta a globális zenei verseny következő helyszínének – jelentette be szerdán a Raas Art Entertainment szöuli székhelyű koncertszervező iroda. “Ellátogatunk júliusban a kazahsztáni Asztanában, amely az idei versenynek ad otthont, hogy megvitassuk a részleteket” – idézte a Raas illetékesét a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A verseny megrendezése Dél-Koreában az első koreai opera színpadra állítása 70. évfordulójára tervezett ünnepségek része. 1948. január 16-án mutatták be Szöulban az első koreai operát. Nem véletlenül esett a rendezők választása Dél-Koreára, mivel az elmúlt 25 évben öt dél-koreai operaénekes nyerte meg az Operaliát.

Az Operalia énekversenyt a fiatal tehetségek ösztönzésére 1993-ban indította el Plácido Domingo. A spanyol operaénekes, karmester az énekversenyen segíti a versenyzők felkészülését, és hagyományosan ő vezényel a döntőben. Az Operalia olyan világsztárok nemzetközi karrierjének adott lendületet, mint Rolando Villazón, Elizabeth Futral, Joseph Calleja vagy Erwin Schrott. Az énekversenyt évente más-más országban rendezik meg, 2009-ben a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program részeként Budapest és Pécs adott otthont az Operaliának.

Forrás: MTI, Színház.org