Élő közvetítések: Újabb sikerdarabok külföldről a Pesti Vigadóban

2017 július 27. csütörtök, 9:05

A Royal Opera House 2017/18-as, élő közvetítésekből álló mozis évada a maga 12 produkciójával 40 ország több mint 1 500 mozijában jut el a nézőkhöz.

4 új rendezés is műsorra kerül

A Pesti Vigadóban láthatóak lesznek majd a Covent Garden élő vagy csúsztatott élő közvetítései, köztük a Royal Opera és a Royal Ballet immár közkedvelt klasszikusai a világ élvonalába tartozó vezető táncosokkal és operacsillagokkal – emellett négy új rendezés is műsorra kerül.

A Royal Opera House London legjelentősebb operaháza, amely nem csak a Royal Ballet és a Royal Ballet School, hanem a Royal Opera és az Orchestra of the Royal Opera House otthona is, így műsorán a balettektől az operán át a nagyzenekari koncertekig a klasszikus zene minden műfaja megtalálható. Előadásain olyan művészek lépnek fel, mint az örök díva, Anna Nyetrebko, az ifjú tehetség, Szonja Joncseva a kiváló bariton, Thomas Hampson vagy a leginkább a Carmen Don Joséjaként ismert Jonas Kaufmann.

Mi lesz a program?

A Royal Opera évadnyitó műve Mozart utolérhetetlen daljátéka, A varázsfuvola lesz. A ROH-ból először közvetített mű a nézőket az Éjkirálynő birodalmába vezeti. Ezt követi majd Puccini szívbemarkoló tragédiája, a Bohémélet, melynek rendezője Richard Jones, az est karmestere pedig Antonio Pappano. A 19. század közepén játszódó rendezésben megelevenedik a korabeli párizsi kulturális élet.

Verdi Rigolettója David McVicar rendezésében tér vissza a ROH színpadára, s ez az interpretáció a mantovai udvar kegyetlenségét és romlottságát hangsúlyozza. A kegyetlenség és a pusztító szívfájdalom Jonathan Kent Puccini Tosca rendezésével fokozódik, mely az 1800-as évek Rómájának veszedelmes zavargásaiból meríti cselekményét.

Frankfurti zajos sikere után újra látható Barrie Kosky Carmenje a ROH élő közvetítései során. Ez a rendezés hű Bizet eredeti operaváltozatához, feleleveníti a vígopera, a revü és a bohózat hagyományait, melyek a zeneszerzőt komponálásra ihlették. Az évad záró mozis operaközvetítése Verdi Macbethje. Az érzéki drámát Antonio Pappano vezényli, és a Covent Gardenben először Anna Nyetrebko alakítja a ravasz és manipuláló Lady Macbethet.

A 2017/18-as mozis évadban a Royal Ballet hat produkcióját is sugározzák. Elsőként a kasszasiker Alice Csodaországbant, Christopher Wheeldon koreográfiájában. Lewis Carroll népszerű történetének balettváltozata valóságos orgia a szemnek: vetített alakokkal, dzsig tánccal és pazar jelmezekkel. A karácsonyi családi kedvencet, A diótörőt 2016 decemberében 130 000 mozilátogató tekintette meg. Idén újra elbűvöli majd a nézőket a hópelyhek, az édességek birodalma és a bravúros tánctudás. Shakespeare családi tragédiája, a Téli rege ihlette Christopher Wheeldon Olivier-díjas koreográfiáját, melyet Joby Talbot érzelemdús zenéje csak jobban kiemel.

A ROH élő mozis közvetítésekből álló új évada egyetlen balett-triptichont (három balettelőadásból álló estet) tartalmaz, Leonard Bernstein születésének 100. évfordulójára emlékezve. A Royal Ballet két társkoreográfusának, Wayne McGregornak és Christopher Wheeldonnak két új darabját Liam Scarlett Bernstein 2. szimfóniájára, A nyugtalanság korára koreografált műve egészíti ki. A szív húrjain játszva tovább következik a Royal Ballet legendás Manonja, egy fiatal lány története, aki busásan megfizet azért, mert a vagyont választja az igaz szerelem helyett. Jules Massenet zenéje garantálja, hogy szem nem marad szárazon.

Az évad utolsó darabja A hattyúk tava rég várt új koreográfiája. Marius Petipa és Lev Ivanov koreográfiájának szellemiségét szem előtt tartva Liam Scarlett modern értelmezése minden bizonnyal emelkedett hangulatba hozza a világ talán leghíresebb balettjének közönségét.

Itt vannak az időpontok:

2017. 09. 20. – Mozart: Varázsfuvola (élő közvetítés)
2017. 10. 05. – Puccini: Bohémélet (csúsztatott élő közvetítés)
2017. 10. 24. – Christopher Wheeldon: Alice Csodaországban (csúsztatott élő közvetítés)
2017. 12. 05. – Csajkovszkij-Wright-Ivanov: A diótörő (élő közvetítés)
2018. 01. 16. – Verdi: Rigoletto (élő közvetítés)
2018. 02. 07. – Puccini: Tosca (élő közvetítés)
2018. 02. 28. – Christopher Wheeldon: Téli rege (élő közvetítés)
2018. 03. 06. – Bizet: Carmen (élő közvetítés)
2018. 03. 27. – Bernstein centenárium (élő közvetítés)
2018. 04. 04. – Verdi: Macbeth (élő közvetítés)
2018. 05. 03. – MacMillan: Manon (élő közvetítés)
2018. 06. 12. – Scarlett-Petipa-Ivanov: A hattyúk tava (élő közvetítés)