Labirintusban játszódik Szikora János dubrovniki rendezése

2017 július 30. vasárnap, 9:24

A Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando c. operáját rendezte a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án tartották egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

Dubrovniki Nyári Fesztivál: Orlando

Dubrovniki Nyári Fesztivál: Orlando

A Dubrovniki Nyári Fesztivál a legrégebbi és legtekintélyesebb horvát fesztivál, amely 1956 óta működik. A klasszikus színdarabokat és balettelőadásokat a város utcáin és közterein mutatják be, ezenkívül évről évre zeneszerzők, szólisták és zenekarok nemzetközi élvonalának legjobbjait látják vendégül.

Händel 1732-ben komponálta az Orlando c. operáját, amelynek a szerecsenek és keresztények közötti harcról szóló Orlando furioso c. epikus költemény szolgált alapul. Mindkettő Orlando történetét követi, aki az Angelica iránt érzett szerelme és a katonai kötelesség között őrlődik. Händel verziója több helyen eltér a Capeci-féle eredeti szövegtől, például egy új szereplőt ír bele, a mágikus Zoroastrót.

Dubrovniki Nyári Fesztivál: Orlando

Dubrovniki Nyári Fesztivál: Orlando

Szikora János – aki az előadás fény- és látványtervét is jegyzi – a következő gondolatokat osztotta meg a rendezése kapcsán: „Amikor először hallottam ezt az operát, nagyon furcsának tűnt számomra, hogy a történetben van két férfi és két nő, de nincsenek férfihangok a műben. Nincs tenor, nincs bariton, nincs basszus. Ez vajon hogyan történhetett, és mit jelent? Mi az opera titka? E titok megoldását a metamorfózisban találtam meg. Az emberek mindig szeretik megváltoztatni a formáikat, és szeretnek játszani velük. Hallom és látom ezt az operát, mint egy történetet, amelyben az emberek játszanak a szexuális jellemzőikkel és kisugárzásukkal. A mi verziónk teljesen elválik az opera eredeti mitológiai történetétől, és teljes egészében a férfi és a nő közötti kapcsolatokra összpontosít. De ki az igazi férfi és ki az igazi nő, és mit jelent férfinak és nőnek lenni? Az előadásunk felteszi ezeket a kérdéseket, és a válaszunk sokkal közelebb áll Virginia Woolfhoz, mint Ariosto. Orlando csak egy név számunkra. Nem ismerjük a megannyi mitológiai viszonyát, de nagyon jól tudjuk, hogy az élet − mint ahogy a mi produkciónkban is − egy olyan labirintus, amely nem ad egyenes irányt, és gyakran összezavarja azokat az embereket, akik megpróbálják megtalálni az útjukat.”

Dubrovniki Nyári Fesztivál: Orlando

Dubrovniki Nyári Fesztivál: Orlando

A produkció három alkalommal, július 28-án, 29-én és 30-án látható Dubrovnikban.