Ókovács Szilveszter: “Nyugodtan állok a bírák elé”

2017 augusztus 19. szombat, 7:43

Pályázatot hirdettek a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjának betöltésére. Ókovács Szilveszter tovább vezetné az intézményt.

A Népszava cikkéből:

“Nekifogtam a pályázat írásának. Nagy munka lesz, mert kötelességemnek érzem az őszinte számvetést is az elmúlt bő hat év történései kapcsán, a sikerek, de a meg nem valósult, még releváns tervek és az új vállalások is mély, elemző, adatolt írást igényelnek. Csak a tartalomjegyzék hat oldal, itt tartok most, tehát ez egy többszáz oldalas dokumentum lesz – de hát a mienk a messze legnagyobb kulturális intézménye az országnak, ez a megközelítés a minimum” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter, akinek februárban jár le a mandátuma.

Ókovács Szilveszter (Fotó: Teknõs Miklós/Népszabadság)

Ókovács Szilveszter (Fotó: Teknõs Miklós/Népszabadság)

A direktor az interjúban rámutatott, mindennek ára van. “Attól függ, milyen minőséget szeretnénk, az ár is ahhoz rendelt. Én hetedik éve mondom, hogy elkerülhetetlen a 2002 után bekövetkezett forrásapadást ellensúlyozni. Ha európai élvonalba tartozó Operát szeretnénk, ahhoz egy nyugat-európai intézmény forrásának hatoda nem elég, annak a harmada kell, és még akkor is egy magyaros varázspálca” – fogalmazott. Ókovács elmondta, a 9,8 milliárd forintos állami támogatás idén se fedezi a béreket, ezért számukra nagyon nem mindegy, hány nézőtől, cégtől mekkora bevételhez jutnak. Idén ősszel már kiesik az Operaház, jövőre pedig teljesen hiányzik majd a máskor innen befolyó bő 2 milliárdos bevétel. De a kollektív szerződést nem elsősorban ezért mondták fel, hanem az Erkel Színház fokozott működése és a turnék munkaszervezése miatt. “A lelkiismeretünk tiszta, mert csoportos létszámleépítést a kevesebb munka dacára sem tervezünk, és nyilvános vállalásokat tettünk a dolgozók munkakörülményeinek és bérének fejlesztésére is” – emelte ki a direktor.

“Csodálkoznék, ha egyedül pályáznék – a Magyar Állami Operaház amilyen nagy, emberevő feladat, ugyanakkora a presztízse is. Mire a mandátum lejár, már 11. éve dolgozom az Operában vezetőként. Amibe ennyit beleteszünk – nem egyedül, persze, a kollégákkal együtt –, annak a sorsa nem lehet közömbös. De most is nyugodtan állok a bírák elé, mint öt éve, amikor a kormánybiztosság után kellett pályamunkát írnom Több, mint Opera címmel. Ha amit tettem, kevés volt, akkor mást, jobbat kell választani, én az elmúlt időre akkor is büszke leszek” – szögezte le Ókovács Szilveszter.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok