Hétfőn indul a Kárpát-Haza OperaTúra Erdélybe

2017 augusztus 30. szerda, 16:14

A Magyar Állami Operaház egyik legnagyobb vállalkozásának első részében szeptember 4. és 21. között Erdély nyolc városában mutatja be a társulat a Hunyadi László című operát és a Víg özvegy című operettből készült balett előadást.

Magyar Állami Operaház: Hunyadi László

Magyar Állami Operaház: Hunyadi László

A szeptemberi fejezet állomásai Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár. A túra két részből áll, először Erdélyben, majd 2018 februárjában a Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja városaiban lép fel a társulat.

A turné alkalmával kettős szereposztásban adják elő Erkel első mesteroperáját. A főbb szerepekben Miklósa Erikát vagy Kolonits Klárát, de számos erdélyi születésű művészt, így a címszerepet alakító Kiss B. Atillát és Pataki Adorjánt, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kingát is láthatja a közönség. Minden városban két napot időzik a társulat, az első napon a Hunyadi László, a másodikon Lehár Ferenc világhírű operettjének zenéjére készített balett, A víg özvegy lesz látható a brit Ronald Hynd koreografálásában.

Ronald Hynd brit koreográfus pályafutását felidézve elmondta: táncos éveiben a londoni The Royal Ballet táncművésze volt, később Münchenben balettigazgatóként dolgozott. 1975-ben kapott felkérést az ausztrál balett igazgatójától, hogy koreográfiát készítsen Lehár Víg özvegyére. Az előadás nagy sikert aratott, és tíz évvel később Bécsben is bemutatták. A Magyar Nemzeti Balett társulata erős és jó színvonalú együttes – hangsúlyozta a brit koreográfus.

Forrás: MTI, Színház.org