Multiversum – A Müpában mutatja be új művét Eötvös Péter

2017 október 13. péntek, 14:04

Szombaton a Müpában mutatja be Eötvös Péter Kossuth-díjas magyar zeneszerző legújabb, Multiversum című, orgonára, Hammond-orgonára és zenekarra írt művét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Eötvös Péter (fotó: harrisonparrott.com)

Eötvös Péter (fotó: harrisonparrott.com)

“A fesztivál missziójának tekinti, hogy új produkciók megszületésében szerepet vállaljon, az pedig külön öröm számunkra, ha ezek nagy nemzetközi érdeklődésre is számot tartanak” – mondta az MTI-nek Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapestet szervező operatív testület elnöke. Hozzátette: a Müpa rendkívül büszke arra, hogy a Multiversum születéséhez megrendelőként, koprodukciós partnerként is hozzájárulhatott a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdammal, a hamburgi Elbphilharmonie-val és a Kölni Filharmóniával közösen.

Kiemelte, hogy Eötvös Péter korunk egyik legfoglalkoztatottabb és nemzetközileg is az egyik leghíresebb kortárs zeneszerzője, ezért is nagy jelentőségű, hogy a művet a világpremier után alig néhány nappal hallhatja a magyar közönség a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam közreműködésével. A darab ősbemutatóját kedden este Hamburgban tartják.

Káel Csaba hangsúlyozta, hogy a darab egy speciális versenymű, amely orgonára, Hammond-orgonára és zenekarra íródott. “A közönség nemcsak azért számíthat különleges koncertélményre, mert a Müpában található Európa egyik legmodernebb, mintegy 7000 sípos hangversenytermi orgonája, hanem azért is, mert a Hammond-orgonát Fassang László szintén világhírű orgonaművész fogja megszólaltatni” – emelte ki.

A szombati koncert első felében hallható lesz Liszt A bölcsőtől a sírig című műve, amelyet a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam Side by Side elnevezésű ifjúsági programja keretében a Zuglói Filharmónia fiatal zenészeivel ad elő. Szerepel a programban Bartók Táncszvitje és Stravinsky Szimfónia három tételben című darabja is, a Multiversumot az est második felében játsszák. Bartók a CAFe Budapest Fesztiválnak központi szereplője, és fontos, hogy az ő szellemiségét tükröző kortárs program megjelenjen a fesztiválon. “Az pedig kiemelten fontos, hogy mindez egy világraszóló bemutató kapcsán van jelen” – hangsúlyozta Káel Csaba.

A Multiversum az ősbemutatót követően Köln és Brüsszel után érkezik Budapestre, majd Amszterdamban, Párizsban, Genfben, Londonban és Szöulban folytathatja útját a világhírnév felé.

Forrás: MTI, Színház.org