OperaVision.eu – Várja látogatóit az operák új online játszóhelye

2017 október 13. péntek, 11:18

Az Opera Platform sikerén felbuzdulva az Opera Europa 18 ország 30 operaegyüttesével együttműködésben létrehozta az OperaVision nevű portált. A projektet ismét az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatja.


Október 12-én elindult az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő szövetség, az Opera Europa új platformja. Az elsőként megosztott produkciók egyike Debussy Pelléas és Mélisande című műve élőben a berlini Komische Operből október 15-én, vasárnap. Ezt követi Verdi Traviatája, melyet a szerző szülővárosából, Bussetóból közvetítenek október 20-án.

Az OperaVision egyik célcsoportja a laikusok köre, akikhez a portál a műfajt közelebb kívánja hozni. Az érdeklődők operaszemelvényeket, valamint a művekhez kapcsolódó történeteket és dokumentumokat ismerhetnek meg, valamint felfedezhetik négy évszázad gazdag repertoárját.

A vájtfülűeknek az OperaVision lehetőséget nyújt, hogy elmélyedjenek a különböző produkciókban Európa határain innen és túl, olvashassanak az adott előadásokról, és szélesíthessék tudásukat az opera műfajában.

Az Opera Akadémia szekció gazdag adatbázishoz biztosít hozzáférést, a próbafolyamatokba betekintést nyújtó rövidfilmektől neves operai személyiségekkel készített interjúkig.

A fiatalabb korosztály szüleikkel és tanáraikkal közösen a különböző korcsoportokra szabott különleges tartalmak segítségével ismerheti meg az opera csodálatos világát.

Az OperaVision a 2018-as kulturális örökség európai évét gazdag programsorozattal kívánja megünnepelni, amellyel be kívánja mutatni, milyen sokszínű és jelentős az európai opera napjainkban. A részletes programot a szervezők az év végén hozzák nyilvánosságra.

Az új kezdeményezés az Opera Platform sikerére épül. Az Opera Europa a Kreatív Európa Program társfinanszírozásával létrehozott korábbi projektje hűséges nézőközönségre talált, videóit több mint 3 millióan tekintették meg alig két és fél év alatt. A Kreatív Európa Program újbóli támogatása 2020 decemberéig biztosítja az OperaVision működését.

 

A 2017-es év programja           

2017. október 15. Claude Debussy
Pelléas és Mélisande
Komische Oper, Berlin
Élő adás
2017. október 20. Giuseppe Verdi
Traviata
A Bussetói Festival Verdi
2017. október 28. Richard Wagner
A Rajna kincse
Opera North, Leeds
2017. november 3. Wolfgang A. Mozart
Figaro házassága
Garsington Opera
2017. november 4., 11., 18. Richard Wagner
A walkür
felvonásonként
Opera North, Leeds
2017. november 24. Christoph W. Gluck
Le Cinesi (A kínai nők)
Palau de les Arts, Valencia
2017. november 25., december 2., 9. Richard Wagner
Siegfried
felvonásonként
Opera North, Leeds
2017. december 10. Feliks Nowowiejski
Legenda Bałtyku
(A Balti-tenger legendája)
Poznańi Operaház
Élő adás
2017. december 15. Francis Poulenc
A kármeliták párbeszédei
La Monnaie De Munt, Brüsszel
Élő adás
2017. december 16., 23., 30. Richard Wagner
Az istenek alkonya
felvonásonként
Opera North, Leeds
2017. december 22. Engelbert Humperdinck
Jancsi és Juliska
Magyar Állami Operaház


Az indulásor ugyancsak elérhető a honlapon

Bellini: Az alvajáró – Victorian Opera; Denisov: Tajtékos napok – Oper Stuttgart; Fagerlund: Őszi szonáta – Finn Nemzeti Opera; Händel: Acis & Galatea – Opera Theatre Company, Dublin; Martin: Le Vin Herbé – Walesi Nemzeti Opera; Puccini: Pillangókisasszony – Teatro Real, Madrid; Puccini: Tosca – Den Norske Opera, Oslo

A kezdeményezés a Kreatív Európa program és 18 ország 30 partnerintézmény együttműködésével valósulhatott meg.