40 éve a pályán Tokody Ilona – A Pesti Vigadóban lép színpadra

2017 október 28. szombat, 13:42

Tokody Ilona operaénekes pályafutása kezdetének 40. évfordulója alkalmából lép színpadra október 30-án a Pesti Vigadóban.

Az esten a bel canto műfaj gyöngyszemei, Rossini, Bellini és Donizetti dallamai szólalnak meg a művésznő szerkesztésében és előadásában. Tokody Ilona lírai szopránját Muskát András tenorja egészíti ki, zongorán kísér Janos Acs, az est házigazdája Marton Árpád – közölte a Magyar Művészeti Akadémia.

Tokody Ilona

Tokody Ilona 1971 és 1976 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke volt. A Kodály-énekversenyt 1972-ben nyerte meg, majd a genfi, a pozsonyi és a budapesti Erkel-énekverseny győztese lett. Durkó Zsolt Mózes című zenedrámájában alakította első főszerepét 1977-ben, a bécsi Staatsoperben 1979-ben Puccini Bohémélet című operájának Mimijeként mutatkozott be. A művész 1976-tól az Operaház magánénekese, 1996-tól örökös tagja.

A művészet egy szolgálat, egy hivatás. Olyan, mint az orvosoknál a Hippokrateszi eskü, a művészek is felesküszünk, hogy amíg élünk az emberi lelkeket gyógyítani fogjuk. A zene az, amely a legközvetlenebbül nevel, jobbít, érzékekre hat. (…) Engem foglalkoztat, hogy a művész, a művészet hogyan tud a lelkekre hatni. Ahogy csodálatos mesterünk, népnevelőnk, Kodály Zoltán is mondta: „A zene lelki táplálék”. Semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele, lelki vérszegénységben hal meg. Teljes lelki élet pedig zene nélkül nincs! (Tokody Ilona)

Alakításai bensőségesek, tökéletes hangi és technikai felkészültséggel rendelkező művész, aki a világ számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt. Tokody Ilona 1986-ban énekelt először Plácido Domingóval a berlini Deutsche Oper színpadán Verdi Otellójában, 1988-ban a New York-i Metropolitan szerződtette, 1992-ben José Carrerasszal tartott emlékezetes áriaestet a budapesti Népstadionban.

Művészetét 1980-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1983-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal, 1990-ben kiváló művész címmel, 2010-ben Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.