Plácido Domingo vezényletével mutatják be a Don Giovannit Prágában

2017 október 28. szombat, 13:57

Plácido Domingo világhírű spanyol operaénekes vezényletével mutatják be pénteken este a prágai Rendi Színházban (Stavovské divadlo) Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című operáját.

A nagy érdeklődéssel várt zenei eseményt a Don Giovanni ősbemutatójának 230. évfordulójára rendezték. Az előadást 1787. október 29-én maga Wolfgang Amadeus Mozart vezényelte a Rendi Színházban.

A Don Giovanni főszerepét Simone Alberghini játssza. Donna Elvira szerepére Katerina Knezíkovát, míg Masetto szerepére Jirí Brücknert választotta ki Plácido Domingo. A további szerepeket a Domingo által alapított Operalia verseny résztvevői kapták. Az előadást a cseh közszolgálati televízió is rögzíti. A felvétel rendezője Brian Large lesz, aki már több operafelvételt is készített a New York-i Metropolitan Operában és Bécsben. A Don Giovanni új bemutatójának ötletét Prágában Plácido Domingo vetette fel néhány éve.

“Rendkívüli sikernek tartom, hogy az elképzelésem megvalósult” – mondta Domingo újságíróknak. A neves énekes már több napja Prágában tartózkodik, egyebek között megnézte a Don Giovanni eredeti partitúráját is, amelyből egykor Mozart vezényelte az opera előadását 1787-ben.

A felbecsülhetetlen értékű partitúra, amely Mozart megjegyezéseit is tartalmazza, a Prágai Konzervatórium tulajdonában van. A Cseh Televízió dokumentumfilmet készít Plácido Domingo prágai kapcsolatairól, valamint a mostani Don Giovanni-projektről. A Don Giovanni előadását vasárnap megismétlik.