Koncerttel emlékeznek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok

2017 november 01. szerda, 10:14

Koncerttel emlékeznek Kocsis Zoltánra halálának első évfordulóján, november 6-án a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában Hamar Zsolt, valamint Dobszay Péter vezényletével.

Az esten csupa jelképesnek tekinthető mű szólal meg: vagy azért, mert tartalma illik a megemlékezés gesztusához – ilyen Liszt Három gyászódája-, vagy azért, mert Kocsis Zoltán munkásságának egy-egy fejezetére emlékeztet – közölte az együttes.

Kocsis Zoltán

Az esten Beethoven G-dúr zongoraversenye a fiatal Kocsis lázadó alakját idézi fel: ezzel a kompozícióval nyerte meg 1970-ben tizennyolc évesen a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyét, és vált egy csapásra országosan ismert ifjú művésszé. A darabot a hangversenyen Gyenyisz Kozsukin tolmácsolja, akit a Nemzeti Filharmonikusok meghívottjaként ismerhetett meg néhány éve Budapest közönsége.

Sáry László Sinfonia-Concertante című darabja tiszteletadó kompozíció, amely arra is figyelmeztet, milyen szoros kapcsolatot ápolt Kocsis a legújabb zenével, ezen belül a hozzá oly közel álló Új Zenei Stúdió munkásságával. A kocsisi repertoár legfontosabb fejezete, Bartók művei zárják az estet: a Négy zongoradarab mindegyike Kocsis Zoltán hangszerelésében öltött új, a bartóki szellemhez méltó szimfonikus alakot. A koncerten közreműködnek Bizják Dóra és Zentai Károly zongoraművészek is.

A hangversenyt 18 órai kezdettel vetítés előzi meg, amelyen a 2015-ben előadott két Richard Strauss-mű, A béke napja és a Daphné bemutatójáról készült filmet tekinthetik meg a koncertre jeggyel rendelkezők. A felvételen Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat, a darabokat Némedi Csaba rendezte, a Müpa dokumentumfilmjének szerkesztő-rendezője Várbíró Judit.