“A férfiakat készteti szembenézésre” – Először az Operában Rossini műve, az Olasz nő Algírban

2017 november 17. péntek, 10:07

Szombattól látható Gioachino Rossini egyik legtöbbet játszott vígoperája Szabó Máté rendezésében az Erkel Színházban, Magyarországon első alkalommal operaházi keretek között.


Az Opera Zenekarát és Énekkarát Francesco Lanzillotta, a pármai Filarmonica Arturo Toscanini zenekar első karmestere vezényli. Isabellát Mester Viktória mezzoszoprán és az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíjasa, Vörös Szilvia kelti életre. Lindorót az ausztrál Alasdair Kent és a görög születésű Vassilis Kavayas formálja meg, Musztafát pedig Palerdi András és Bakonyi Marcell alakítja. A további szerepekben Sáfár Orsolya és Szemere Zita, Balga Gabriella és Simon Krisztina, Bruno Taddia és Cseh Antal, valamint Dobák Attila hallható – közölte a dalszínház.

A libretto igaz történeten alapul: 1805-ben algíri kalózok elraboltak egy milánói nőt, aki Mustafa-ibn-Ibrahim bej háremébe került, míg végül vissza nem sikerült jutnia Itáliába. Az operában Isabellának hívják a fogságba esett olasz nőt, aki végül eszességének köszönhetően kiszabadul, fogva tartója pedig megbűnhődik.

A rendező koncepciója szerint “ez a história inkább a férfiakat készteti szembenézésre magukkal, az előadás pedig céljaink szerint az egészségtelen férfidominanciával szembeni kritika lesz”. A díszleteket Cziegler Balázs, a jelmezt Füzér Anni tervezte.

Az alig egy hónap alatt komponált mű premierje 1813-ban volt a velencei San Benedetto Operaházban. A darab a velencei premier után meghódította Itália és Európa fontosabb városait, 1819-ben már a Pesti Nemzeti Színház is repertoárjára tűzte. A darab később kikopott a nemzetközi repertoárból, csak a II. világháború után szerezte vissza megérdemelt helyét a dalszínházak műsorán. Hazánkban a hetvenes években rádiófelvétel, 2008-ban pedig független egynyári produkció is készült belőle, de a mostani premieren lesz látható Magyarországon először operaházi keretek között.