Kékszakállú 100 – Három változat látható az Erkelben!

2018 május 06. vasárnap, 11:00

Kékszakállú100-rendezvénysorozat keretében Bartók Béla első operája 3 változatban is megtekinthető lesz: a bemutató 100. évfordulóján.

Május 24-én Kasper Holten állítja színpadra a művet, június 4-én és 5-én pedig Nagy Viktor és Szinetár Miklós legendás rendezéseit is láthatja a közönség.

Bartók Béla első és egyetlen egyfelvonásos operája nehezen jött világra. Hét évet töltött asztalfiókban a pályázat után, amelyre született, és éppen száz esztendeje, hogy végül mégis bemutatta a pesti Operaház. Ám igazi siker csak 1936-os felújítása után kísérte az egyszeri és megismételhetetlen mesterművet, amelyet a 20. század második felétől szerte a világban játszani kezdtek.

A korai szó szerinti olvasatok, misztériumjátékok értelmezési tartományából hamar sikerült eljutni a belső mondanivaló kivetüléséig: két szerelmes ember vívódásához, és végül kiábrándulásához. Ez a nézőpont pedig A kékszakállú herceg várát a legfontosabb pszichologizáló művek egyikévé avatja, amelyet a Föld bármely pontján eljátszhatnak, szerencsére ma már többnyire magyarul.

Kasper Holten / Fotó: Sim Cannetty-Clarke

Kékszakállú100-rendezvénysorozat keretében az opera három változatban is megtekinthető: a bemutató századik évfordulóján, május 24-én a nemzetközileg is elismert Kasper Holten állítja színpadra a művet. Június 4-én és 5-én pedig két legendás előadást: Nagy Viktor és Szinetár Miklós rendezését is láthatja a közönség. Bartók művét minden este kortárs párdarabokkal tekinthetik meg az érdeklődők.

Itt a program:

május 24., 28., 29.
Eötvös Péter: Vértelenül (Senza sangue)– koncertszerű előadás, először az Opera műsorán
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – új produkció, rendező: Kasper Holten
Vezényel: Eötvös Péter

június 4.
Madarász Iván: Prológ – koncertszerű előadás, ősbemutató
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – rendező: Nagy Viktor
Vezényel: Medveczky Ádám

június 5.
Vajda Gergely: Barbie Blue –  koncertszerű előadás, először az Opera műsorán
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – rendező: Szinetár Miklós
Vezényel: Vajda Gergely