100 éves A kékszakállú herceg vára – Megjelent az operafilm és annak zenéje

2018 május 13. vasárnap, 8:32

Száz éve, 1918. május 24-én mutatták be Bartók Béla operáját, A kékszakállú herceg várát.

A jubileum alkalmából az operafilm és zenéje most DVD-n és CD-n is megjelent. A DVD-n először elérhető, 2005-ben Silló Sándor rendezésében készült operafilm főszerepeit Kovács István és Kolonits Klára alakítja. A regös szövegét Jordán Tamás mondja el, az album hangfelvétele a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával készült, Selmeczi György vezényletével.

Kovács István és Kolonits Klára / A kékszakállú herceg vára (operafilm) / Forrás: PORT.hu

A korszerű technikával elkészített filmet az egyaránt Bauhaus stílusú Erkel Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színházépületében, jelentős részben a közönség által nem látogatható terekben vették fel. A nyitó- és a zárójelenetet a Vígszínház tetőzetén rögzítették. Az album felvétele 2004-2005-ben készült, bemutatója 2005-ben a 36. Magyar Filmszemlén volt, ahol komoly szakmai sikert aratott. A művet 2005. március 20-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a televízió is sugározta. A filmet meghívták a 42. ITF Golden Prague Fesztiválra, az Aranyszem Operatőr Fesztiválon pedig a zenés film kategória első díját nyerte el Nemes Tibor operatőr munkája. Az alkotást 2006-ban bemutatták Cannes-ban a MIDEM-en és több más fesztiválon.

A kékszakállú herceg vára Bartók Béla egyetlen egyfelvonásos operája, amelyet a zeneszerző 1911-ben írt. A művet disszonáns hangja, válsághangulata és paraszti színei miatt először elutasították, csak 1918-ban mutatták be. A librettót Balázs Béla írta középkori legendák alapján. A misztériumjáték főszereplője Kékszakáll, aki Gilles de Retz, Gilles de Rais vagy Gilles de Laval néven Franciaországban élt, ahol 1440-ben gyilkosságok vádjával halálra ítélték.

Kolonits Klára / A kékszakállú herceg vára (operafilm) / Forrás: PORT.hu

A száz évvel ezelőtti első előadást Zádor Dezső rendezte, Bánffy Miklós volt a díszlettervező, a Kékszakállút Kálmán Oszkár, Judit szerepét Haselbeck Olga énekelte. A karmester Egisto Tango volt, míg a regös szövegét akkor Palló Imre mondta el. A kékszakállú herceg vára az elmúlt száz év alatt meghódította a világ operaházait, hazai és külföldi sztárok közreműködésével számos hangfelvétel őrzi.

A már kapható operafilm zenei rendezője Tóth Ibolya, a hangfelvételt is tartalmazó kiadvány producere Móczán Péter volt. A DVD-CD csomagot az opera bemutatásának kerek századik évfordulóján, május 24-én mutatják be a fővárosi Bartók Emlékházban.