2000 négyzetméteren, gőzerővel készül az Opera Eiffel Műhelyháza

2018 május 27. vasárnap, 10:36

A generálkivitelező gőzerővel dolgozik az Operaház új korszerű háttérintézményeinek létrehozásán, miközben a vasúti múlt megőrzésére is nagy hangsúlyt fektet – számolt be a tervlap.hu.

A Tervlap.hu cikkéből:

“Lezajlott a rossz állapotú részek és a toldaléképületek bontása, s a ma már a letisztult helyszín a felújításé és az újjáépítésé. A Kőbányai úti Eiffel Műhelyház egyszerre válik a 134 éves Magyar Állami Operaház próbacentrumává és műhelyközpontjává, raktárrendszerrel és képzőműhellyel kiegészülve, miközben az egykori óriási rozsdaövezetet is bekapcsolja a város vérkeringésébe. Az épület annak idején szinte csodával határos módon élte túl a környék bombázását, ugyanakkor a szomszédos épületek jelentős része elpusztult.

Az Operaház előadásait kompletten itt készítik majd el, ezek gyakorlatilag egy az egyben átemelhetők lesznek az Operaház színpadára. Az itteni színpad zenekari árokkal és 350 férőhelyes nézőtérrel lesz teljes, az egyetlen különbség az Andrássy úti játszóhely adottságaihoz képest mindössze a zsinórpadlás hiánya lesz.

A 2000 négyzetméteres központi térben áll majd egy 327-es MÁVAG gőzmozdony, amelyből mindössze két darab van a világon, az épület büféjét pedig a transzszibériai vasút teakfából készült egykori étkezőkocsijában alakítják ki. A vasúti múlt számos más helyen is visszaköszön a komplexumban: nem szedik fel például a kertben futó sínpárokat sem. A felújítás anyagválasztása során is az ipari jelleget tartották szem előtt: a műemlék szépségét emelik ki, nem szeretnék megváltoztatni a hangulatát.

A parkban álló hatalmas kémény is megmarad, egyrészt dekorációs célt fog szolgálni, másrészt itt helyezik el a távközlési elemeket és az Operaház logóját”.

A teljes cikket itt olvashatják.